Site coolinaria.ro

Consumul zilnic de carne procesata mareste exponential riscul de cancer!


Consumul zilnic de carne procesata mareste exponential riscul de cancer! Carnea este unul dintre alimentele foarte gustate de catre multa lume, aducand un plus important de proteine pentru organismul uman, dar dand si multa consistenta preparatelor unde este inclusa. Un aliment foarte cautat de consumatorul de rand, carnea poate fi totusi periculoasa pentru sanatate daca se consuma des si in cantitati mari, medicii avand grija dintotdeauna sa ne atraga atentia asupra acestui lucru si detaliind foarte precis riscurile la care ne expunem prin excesul de carne la dieta.

Carnea neprocesata, cu grasimi putine, este considerata ca fiind mai putin nociva pentru sanatate decat carnea grasa sau carnea procesata, fiind complet indicat sa se consume preparate cu carne slaba chiar si de 3 ori pe saptamana, dar impunandu-se totusi precautii suplimentare atunci cand se prefera carnatii, salamul, parizerul, sunca sau carnea grasa la mesele zilnice.

Spre deosebire de carnea slaba, lipsita de alti aditivi alimentari, produsele din carne procesata sunt de-a dreptul incarcate cu E-uri si alte substante suspecte si pot cauza multe neplaceri consumatorilor, cancerul fiind din pacate destul de des prezent printre bolile generate de aportul marit de carne procesata la dieta. In mod special, cancerul de pancreas si cel de colon ameninta sanatatea consumatorilor, savantii aratand recent cu dovezi clare acest lucru si recomandand reducerea drastica a preparatelor din carne procesata din alimentatia tuturor celor interesati sa isi mentina sanatatea la cote optime.

Cancerul de colon este in prezent relativ usor de depistat in timp util si chiar tratat fara a mai lasa urme in organism, progresele medicinei din ultimii ani dovedind din plin acest lucru si aducand multa speranta pentru toti pacientii diagnosticati cu acest tip de cancer. Cancerul de pancreas insa nu da mai deloc simptome in fazele sale incipiente si nu poate fi in prezent diagnosticat la vreme, din aceasta cauza avand si o rata foarte mare de deces in comparatie cu alte tipuri de cancer.

Consumul de carne procesata este unul dintre factorii majori de risc pentru cancerul de pancreas si cel de colon, iar medicii ne cer cu staruinta sa reducem drastic asemenea preparate din alimentatia noastra, optand alternativ pentru carne slaba, daca ne place foarte mult carnea, ori consumand mai rar la masa carnati, mezeluri, toba, mici, carne tocata din comert si alte produse similare. 100 de grame de carne procesata consumate zilnic pot creste riscul de cancer cu aproximativ 40 de procente, un risc pe care nimeni nu doreste, cu siguranta, sa si-l asume.

Combinat cu fumatul, alcoolul si prezenta stresului, consumul de carne procesata s-a dovedit a fi fatal in foarte multe situatii, noi trebuind in consecinta sa eliminam macar unul dintre acesti factori de risc daca nu si pe toti odata pentru a inregistra mici succese in directia combaterii bolilor grave care ameninta sanatatea noastra in prezent. Medicii ne avertizeaza intotdeauna bazandu-se pe faptele stiintifice si nu pe vorbe goale, de aceea fiind util sa le ascultam sfaturile la vreme si sa ne ajustam dieta in deplin acord cu recomandarile lor simple, nu prea complicat de introdus in stilul nostru general de viata si de alimentatie.

Autor:  Lucia Mihailescu