Site coolinaria.ro

Diabetul sub control, cu ajutorul alimentelor


Diabetul sub control, cu ajutorul alimentelor Diabetul este o boala cronica care ataca milioane de persoane din intreaga lume, iar cel putin un sfert dintre acestia nici macar nu stiu ca au aceasta boala. Caracterizata prin hiperglicemie ce reprezinta nivele ridicate ale glucozei in sange, diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa.

Diabetul de tip 2 este si cel mai raspandit, intalnit in majoritatea cazurilor la adulti. Acesta se instaleaza atunci cand insulina nu mai functioneaza la parametrii normali si nu reuseste sa transporte glucoza din sange in celulele organismului. Glucoza are un rol major deoarece se transforma in energie cu ajutorul insulinei. Diabetul de tip 1 este mai grav si presupune vizite regulate la cabinetul medical pentru a face injectiile de insulina deoarece corpul nu mai produce acest hormon atat de necesar.

Daca descoperi ca suferi de diabet atunci alimentatia corecta trebuie sa fie in atentia ta in permanenta, astfel vei obtine un echilibru foarte necesar organismului tau. Un control asupra carbohidratilor este necesar, deoarece acestia vor fi descompusi in glucoza. Este recomandat ca diabeticii sa consume cereale integrale, legume, carne slaba, sa evite grasimile, produsele dulci si mancarurile tip bufet bogate in zahar. Deoarece corpul unui diabetic este mult mai predispus imbolnavirilor trebuie evitat stresul, trebuie tinuta greutatea sub control si sportul trebuie trecut intre activitatile saptamanale.

Simptome ale diabetului:
- stare de oboseala continua, desi te odihnesti;
- consum de lichide in cantitati mari;
- stari de voma, ameteli;
- simti ca nu mai poti face fata atat de mult efortului fizic ca inainte;
- scaderea/urcarea brusca in greutate;
- iti este foame incontinuu;
- ai tulburari de vedere.

Este important sa stim ca pe primul loc este sanatatea noastra, trebuie sa avem grija ce mancam, cat mancam si chiar cum mancam. Sanatatea iti ofera posibilitatea sa iti indeplinesti restul dorintelor tale insa daca esti tintuit la pat datorita faptului ca nu ai avut grija de tine atunci aceste dorinte vor parea la o distanta mult prea mare ca sa le mai poti atinge.

Autor:  Raluca Rusu