Site coolinaria.ro

Filosofia Zen si dietele de slabit


Filosofia Zen si dietele de slabit Multe idei preluate din cultura Zen pot fi aplicate cu mare succes la aproape orice dieta de slabit, o persoana initiata doar sumar in filosofia Zen putand sa piarda in greutate mult mai bine decat altele si reusind sa pastreze noile sale obiceiuri alimentare sanatoase pentru vreme mai indelungata.

Principiile Zen sunt de fapt simple si usor de insusit, fiind nevoie doar de un bun antrenament mental pentru a-ti intelege mai bine propriul organism si a rezona la unison cu acesta inclusiv in plan alimentar. Odata ce realizam eforturile zilnice pe care le face trupul nostru pentru a ne servi desavarsit in toate, cu siguranta vom dori sa ii raspundem pe masura, iar o dieta Zen chiar acest lucru si-l propune din start.

Un adept al filosofiei Zen va reusi in consecinta sa slabeasca deoarece va renunta cu timpul la toate obiceiurile alimentare gresite, care suprasolicita organismul si permit instalarea bolii, contorizarea caloriilor sau alte calcule similare nefiind atat de importante precum este atentia constanta la ingredientele introduse in alimentatie si modul in care va raspunde organismul acestor alimente alese de noi.

In doar 5 pasi, budismul Zen ne poate ajuta pe toti sa pierdem sanatos in greutate, toate schimbarile de viata, inclusiv cele alimentare, propuse noua fiind de bun-simt si simplu de urmat de catre orice persoana interesata de slabit si/sau de mentinerea unei greutati corporale optime.

1. Mai inainte de toate, grasimile saturate, sosurile grase, alimentele incarcate de zahar si sare si produsele care contin E-uri in exces trebuie eliminate definitiv de la dieta, nefiind deloc greu sa alegi alternativ o alimentatie plina de legume, zarzavaturi, cereale integrale, carne slaba, peste, oua, lactate si branzeturi degresate, etc.

2. Simultan cu indepartarea tuturor produselor alimentare nesanatoase pentru organismul uman, este obligatoriu de urmat si un stil de viata mai activ, iar exercitiul fizic ne va servi de minune in acest sens. O viata activa se poate astfel implementa si prin mersul pe jos la pas vioi, alergarile usoare, implicarea in activitati de voluntariat care cer multa miscare, exercitii la sala, yoga, piscina, practicarea unor sporturi accesibile etc.

3. Servirea meselor este deosebit de importanta din punctul de vedere a filosofiei Zen, acum recomandandu-se mestecarea indelungata a mancarii, servirea deasa a meselor zilnice, in portii mai mici, consumul crescut de apa si atingerea senzatiei de satietate mai rapid gratie tuturor acestor schimbari bune in plan alimentar.

4. Pentru a se percepe fara de gres semnalele trimise de organismul nostru, va fi nevoie de acumularea unei experiente bogate, iar acest lucru este posibil deopotriva prin informarea noastra corecta din surse avizate, precum si prin atentia suplimentara acordata in primele faze ale dietei Zen la reactiile specifice pe care le are organismul in prezenta unor anumite preparate sau in urma sedintelor de miscare fizica.

5. In sfarsit, mentinerea tuturor noilor obiceiuri alimentare si de viata adoptate prin intermediul filosofiei Zen este un obiectiv major si se poate atinge intr-un final prin legatura profunda si intima cu propriul trup, pe care o realizeaza in timp adeptul acestui stil de viata. Compasiunea nu se va opri astfel doar la lumea exterioara noua, dar se va rasfrange ideal si asupra propriului organism, care are nevoie la fel de mare de ajutorul nostru zilnic ca si persoanele fara adapost, bolnavii sau animalele fara stapan.

In Romania, principiile care stau la baza filosofiei si a stilului de viata Zen nu sunt inca foarte cunoscute si nici acceptate din start, din cauza diferentelor marcante de tip cultural si religios, dar exista si persoane care au inregistrat succese bune, inclusiv in plan alimentar, prin preluarea unor astfel de principii si este de crezut ca in anii care vor veni, tot mai multi doritori se vor alatura acestui mod sanatos de a trai, care propune simplu si frumos o armonie ideala atat cu propriul trup, cat si cu lumea mare, din care facem cu totii parte.

Autor:  Lucia Mihailescu