Site coolinaria.ro

Alimente care va pot tine de cald pe timp de iarna


Alimente care va pot tine de cald pe timp de iarna Consumand alimentele potrivite, frigul puternic din anotimpul rece nu mai este un dusman atat de taios cu trupul nostru, asemenea alimente nefiind, asa cum se mai crede uneori, pline de calorii, ci mai degraba alimente neacide sau alcaline, care reusesc cu succes sa reduca aciditatea si inflamatiile din organismul uman.

Proteinele si grasimile usoare, nesaturate, pot ajuta la reglarea aciditatii sangelui, daca se combina inspirat la mesele zilnice, din acest motiv carnea slaba, pestele, lactatele degresate sau ouale fiind bine sa se serveasca laolalta cu uleiul de masline virgin, nuci, migdale ori seminte, fiind generate asa mari niveluri de energie care sa mentina trupul bine incalzit pe tot parcursul zilei.

Legumele boabe, dar si alte legume bogate in vitamine din gama B sunt de asemenea de mare folos pe timp de iarna, regland foarte bine activitatea sistemului circulator, iar cerealele integrale vor aduce un alt plus de sanatate prin cresterea senzatiei de bine peste zi. Tot din acest punct de vedere, produsele organice din soia sunt de nelipsit la masa, inclusiv acestea putand sa genereze niveluri mari de energie.

Ceapa si usturoiul, consumate crude, sunt recunoscute dintotdeauna ca alimente foarte eficiente impotriva frigului, ele putandu-se combina minunat la masa cu fructe si verdeturi bogate in vitamina C pentru a se stimula astfel si sistemul nostru imunitar. Prazul, patrunjelul verde si spanacul sunt de asemenea bune pe timp de iarna, iar sucul de lamaie ar trebui sa fie prezent la fiecare masa a zilei.

Dintre alimentele calde, supele usoare, dar si cu un aport suplimentar de proteine si grasimi sanatoase precum si ceaiurile calde vor ajuta foarte mult la reglarea multumitoare si rapida a temperaturii corpului, asemenea preparate putand sa fie consumate mai des peste zi si nu doar la masa de pranz, cand se presupune ca ar trebui sa fie incluse.

Mierea de albine, oarecum neglijata in restul anului, trebuie folosita din plin pe toata durata iernii, avand certe proprietati in stimularea sistemului imunitar si putand fi utilizata in principal ca indulcitor pentru bauturi, dar si ca ingredient culinar de exceptie.

Nu in ultimul rand, condimentele picant si cele aromate isi vor arata din plin proprietatile lor bune pentru sanatate pe toata durata iernii, stimuland circulatia sangelui si incalzind astfel corpul foarte bine. Astfel de condimente pot fi introduse atat la prepararea meselor cat si la multe dintre bauturile calde consumate in aceasta perioada si vor stimula suplimentar si transpiratia, ajutand astfel la o buna detoxifiere a organismului.

Unele bauturi calde au si proprietati termogene aparte, aici remarcandu-se cu deosebire ceaiul verde si ceaiul de ghimbir, doua dintre bauturile cele mai bune pentru reglarea optima a temperaturii corpului pe timp de iarna. Ambele ceaiuri tin si de cald, dar in egala masura maresc si rata metabolismului fiind astfel utile si la arderea intensiva a caloriilor si prevenirea cresterilor mari in greutate.

Toate alimentele amintite pana acum sunt foarte utile pe timp de iarna si ne ajuta sa nu pierdem mult din caldura trupului nostru, ele fiind folositoare insa si pentru combaterea virozelor si ajutand organismul sa lupte foarte eficient cu boala. O parte dintre aceste alimente sunt incarcate si cu antioxidanti puternici, iar asta va fi de folos si pentru sanatate, dar si pentru frumusete si de aceea inclusiv iarna merita sa le acordam o atentie speciala pentru a nu pierde cu nimic din beneficiile reale pe care ni le poate oferi o alimentatie corecta.

Autor:  Lucia Mihailescu