Site coolinaria.ro

De ce nu e sanatos sa consumam alimente prajite?


De ce nu e sanatos sa consumam alimente prajite? Studii medicale foarte amanuntite desfasurate in intreaga Europa au accentuat inca o data caracterul nociv al tuturor alimentelor prajite prin evidentierea unor substante cu potential toxic pentru organismul uman, care rezulta prin prajirea alimentelor, unele dintre aceste substante putand fi generate de grasimile arse, altele de alterarea proprietatilor nutritive originale ale produsului, iar altele de amidonul sau zaharul prezente in alimentele supuse procesului de prajire.

Prajirea in profunzime a carnii, legumelor, pastelor ori altor alimente genereaza intotdeauna astfel de toxine, organismul nostru recunoscandu-le ca atare si fiind pregatit sa le neutralizeze in conditiile unei alimentatii relativ echilibrate insa fiind mai putin eficient atunci cand apare excesul de alimente prajite la mesele zilnice. Indiferent daca asemenea alimente sunt preparate acasa sau procurate din comert, efectul asupra sanatatii este inevitabil unul negativ, doar moderatia la masa putand sa ne protejeze de boala.

Chipsurile, sticksurile, alunele prajite, preparatele fast-food, cartofii prajiti, painea prajita, carnea prajita, legumele prajite etc. pot creste riscul aparitiei bolilor digestive, a inflamatiilor grave din organism sau a cancerului, nu intamplator nutritionistii si medicii cerandu-ne sa gatim rar mancarea prin prajire si cerandu-ne sa apelam mai frecvent la coacere, fierbere sau expunerea alimentelor la aburi.

Alimentele prajite in ulei incins sau in unt nu sunt, asa cum ar parea la o prima vedere, mai nocive decat cele prajite in absenta uleiului deoarece multe dintre substantele toxice care rezulta prin prajire vor fi prezente indiferent daca apelam sau nu si la grasimi vegetale sau animale pe parcursul gatitului. In contrapartida, fierberea sau coacerea alimentelor nu va produce asemenea substante toxice pentru organismul nostru, din acest motiv prajirea alimentelor fiind privita ca o metoda nesanatoasa de gatit.

Asemenea studii medicale, precum cele recent desfasurate in Europa, vin sa confirme inca o data ca nu e indicat sa se consume des alimente prajite la o dieta care se doreste a fi una sanatoasa, factori de raspundere din cadrul UE dorindu-si si pe aceasta cale sa ajute populatia sa constientizeze mai in profunzime rolul unei alimentatii sanatoase asupra cresterii calitatii vietii.

Inclusiv producatorii de alimente trebuie sa inteleaga pe deplin impactul negativ pe care il pot avea unele dintre produsele lor procesate prin prajire asupra sanatatii populatiei, fiind recomandat si pentru acestia sa comercializeze mai rar alimente supuse procesului de prajire si sa iasa mai des pe piata cu o oferta ceva mai sanatoasa de alimente procesate corespunzator, care sa nu contina deloc substantele toxice care apar garantat in urma prajirii alimentelor, fie si pentru perioade scurte de vreme.

Pentru consumatorul de rand, medicii recomanda si pe viitor prepararea frecventa a alimentelor prin metodele dovedite in mod stiintific a fi cele mai sanatoase si de asemenea evitarea produselor din comert care au fost supuse procesului de prajire, numai in acest mod putandu-se garanta o evolutie pozitiva din punct de vedere a sanatatii alimentare precum si o crestere simtitoare a calitatii vietii ca rezultat imediat al unor asemenea masuri utile luate in plan alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu