Site coolinaria.ro

Ouale sunt mai prietenoase pentru colesterol decat carnea!


Ouale sunt mai prietenoase pentru colesterol decat carnea! Persoanele care consuma oua cu placere si se tem ca din aceasta cauza vor putea suferi unele probleme de sanatate pot rasufla putin mai usurate, intrucat cercetatorii in medicina au demonstrat faptul ca ouale nu impieteaza asupra nivelului colesterolului negativ din sange, in masura in care se alege o dieta preponderent vegetariana, unde ouale si, eventual, pestele si unele branzeturi sa inlocuiasca definitiv carnea si alte surse de proteine bogate de asemenea in grasimi saturate.

Tot mai multe sunt astfel studiile medicale care recomanda ouale de gaina la o dieta sanatoasa, aceste alimente continand foarte multe nutrimente valoroase si putand sa echilibreze foarte bine o dieta saracita de unele substante benefice, prezente preponderent in produsele de origine animala. Desigur ca nu se incurajeaza un consum marit de oua, 2-3 pe zi fiind suficient pentru cei mai multi dintre noi, dar aceasta in conditiile in care colesterolul nu e deja mare.

Inclusiv persoanele care au un nivel mare al colesterolului negativ in sange pot consuma cate 1 ou pe zi, dar aceasta este recomandat in absenta carnii, lactatelor si a grasimilor, pacientii diagnosticati cu o asemenea problema trebuind sa reduca la minimum alimentele care contin colesterol, ouale numarandu-se din pacate printre acestea.

Ouale organice sunt fara nici o indoiala mai bune pentru noi decat cele oferite de fermele obisnuite de pasari, dar chiar si ouale organice au inceput sa fie puse sub semnul intrebarii de cand s-a descoperit faptul ca pot fi contaminate la fel de usor, in conditiile in care nu se supravegheaza cu mare atentie procesul lor de productie. Ouale obisnuite nu se afla insa intr-o pozitie mult inferioara d.p.d.v. nutritiv, si aici fiind necesara desigur atentie maxima la sursele din care se procura asemenea produse.

Comparand beneficiile aduse prin consumul regulat de oua cu minusurile potentiale pentru sanatate, medicii incep sa incurajeze tot mai mult aportul de oua la o dieta echilibrata, ei recomandandu-ne in consecinta sa preferam mai degraba ouale decat carnea, deoarece sunt surse valoroase de proteine complete, dar si adevarate depozite de vitamine si minerale, ouale continand acid folic, riboflavina si vitamina B12 din belsug, dar si vitaminele A si D, fosfor, iod si, desigur, calciu.

Autor:  Lucia Mihailescu