Site coolinaria.ro

Consumati si bere la dieta voastra, dar cu moderatie!


Consumati si bere la dieta voastra, dar cu moderatie! Consumul de bere in Romania a scazut mult in ultimii ani, iar acest lucru nu este neaparat unul negativ, decat poate pentru producatorii de bere, afectati de acest fenomen. Berea are intr-adevar si partile sale bune, dar si unele efecte negative asupra sanatatii si, de aceea, cumulat, nu se poate vorbi despre o pierdere pentru populatia care consuma cu placere aceasta bautura in trecut.

Ceea ce a facut dintotdeauna berea un produs popular a fost gustul sau reconfortant in orice sezon, precum si continutul sau scazut de alcool, care permite socializarea in absenta intoxicarii si incurajeaza astfel consumatorul sa serveasca cantitati moderate de bere fara teama ca va avea de suferit din aceasta cauza.

Pe piata internationala, berea exista insa si in formule mult mai puternic alcoolizate, in unele locuri producandu-se bere care depaseste serios cele 3-4 procente de alcool ale berii obisnuite de consum, existand astfel varietati de bere care ajung si pana la 40% alcool si chiar bere "forte" cu 60% alcool. O astfel de concentratie este desigur deosebit de riscanta in conditiile in care consumatorul este deprins sa serveasca cantitati mari din aceasta bautura, fiind deci de evitat asemenea experiente care pot fi asumate rar si doar la ocazii speciale.

Pe partea sa pozitiva, berea contine carbohidrati din belsug, oferind de asta multa energie organismului uman, si de asemenea contine si cantitati insemnate de vitamine din gama B si mult potasiu, lucru intru totul benefic pentru sanatatea sistemului circulator, pentru prevenirea diabetului si a colesterolului ridicat, pentru sanatatea sistemului urinar, dar si pentru combaterea efectelor imbatranirii.

Doza zilnica recomandata de bere nu prea puternic alcoolizata este de 250-300 ml si niciodata mai mult pentru a se pastra toate efectele pozitive asupra sanatatii, din pacate doarte multi producatori renuntand in prezent la bunul obicei de a oferi berea in exact asemenea cantitati si optand pentru doze mari de 500 ml, care nici nu fac bine la sanatate si de asemenea nici nu mai sunt la fel de incarcate de nutrimente ca cele de altadata.

Consumul crescut de bere anuleaza conform studiilor stiintifice toate efectele benefice asupra sanatatii, in acest mod aparand o serie de riscuri majore precum suprasolicitarea ficatului, ciroza, obezitatea, oboseala si degradarea celulelor sistemului nervos sau chiar si cancerul. Servindu-se deci mai mult de 300 ml pe zi de bere, se vor pierde si efectele bune asupra sistemului circulator, a colesterolului ori a altor procese din organism.

Un foarte prost obicei, pe care medicii il expun adesea ca atare, este servirea unui pahar de bere laolalta cu snacksuri sau alte gustari similare, pline de grasimi saturate si hidrogenate, si pe aceasta cale anulandu-se rapid toate efectele benefice ale berii pentru organismul uman. De preferat este ca berea sa se serveasca in cadrul unor mese sanatoase, sarace in grasimi si zahar, deoarece altfel nu doar ca se risca cresterea in greutate, dar se pierd complet si efectele pozitive asupra sanatatii noastre.

Berea ramane in concluzie o bautura cu certe proprietati benefice pentru starea noastra de bine si stimularea sanatatii organismului uman, dar trebuie consumata in cantitatile moderate amintite mai sus, in acest mod oricine putand sa serveasca bere chiar si zilnic si bucurandu-se astfel de un plus de sanatate.

Pe piata interna exista la ora actuala unele sortimente de bere poate putin mai scumpe, dar si mai pline de nutrimente, care vin in doze optime si care merita introduse la o dieta pe termen lung, acestea trebuind de aceea sa fie luate mai intai in considerare si nu cele mai ieftine, care sunt si slabe calitativ si nici nu pot fi consumate in intregime din cauza cantitatilor uriase puse la dispozitia noastra de producatori care uita sa mai tina cont si de recomandarile exprese ale nutritionistilor cu experienta.

Autor:  Lucia Mihailescu