Site coolinaria.ro

Consumati banane daca va da voie medicul si preveniti accidentele vascular cerebrale!


Consumati banane daca va da voie medicul si preveniti accidentele vascular cerebrale! Consumand pana la 3 banane in fiecare zi puteti atinge un nivel optim al potasiului in organism si astfel puteti preveni cu succes riscul de accident vascular cerebral, aceasta este concluzia la care au ajuns savantii in medicina care au studiat in detaliu aceasta problema de actualitate pentru zilele noastre.

O echipa de cercetatori din insulele Hawaii a reusit recent sa finalizeze un studiu aprofundat pe nu mai putin de 5600 de persoane trecute bine de varsta de 60 de ani, deopotriva barbati si femei, concluzia savantilor fiind unanima la final in privinta rolului jucat de aportul suplimentar de potasiu pentru prevenirea riscurilor unor boli diverse, printre care si accidentele cerebrale la seniori.

Prin introducerea la dieta acestora de citrice si banane, consumate ca atare sau sub forma de suc de fructe, s-a demonstrat faptul ca se poate reduce in mod real riscul unor probleme de sanatate specifice populatiei varstnice, asemenea suplimente nefiind riscante pentru sanatate decat in cazul celor suferinzi de rinichi, care au nevoie de o dieta saraca in potasiu si nicidecum de suplimente din acest mineral.

Studii mai vechi facute in Europa de asemenea au sustinut sporirea aportului de potasiu in alimentatia persoanelor in varsta, si aici recomandandu-se consumul de banane, citrice, spanac, fructe nucifere, peste si/sau legume boabe, toate alimente bogate in acest mineral foarte important pentru sanatatea sistemului circulator si in mod special pentru prevenirea accidentelor vasculare la seniori.

Un aport zilnic minim de peste 1500 mg de potasiu in alimentatie, care poate fi crescut pana la 3500 mg zilnic, va reduce simtitor riscul unui accident vascular cerebral nu doar la populatia varstnica, dar si la alte categorii de pacienti cu risc, o banana continand aproximativ 500 mg de potasiu, de unde si recomandarea medicilor pentru a se consuma 3 banane zilnic in mod preventiv.

O problema oarecum neglijata de catre nutritionisti din cauza efectelor secundare pe care le poate avea uneori surplusul de potasiu in organism, un aport zilnic ceva mai mare de potasiu nu va genera boli la persoanele care prefera o astfel de dieta ci, dimpotriva, va mari rezistenta organismului la boala, fiind de aceea util sa introducem mai des in meniurile noastre si spanac, banane, suc de portocale, nuci sau legume boabe.

A nu se uita totusi faptul ca potasiul este un mineral periculos pentru sanatatea rinichilor, atunci cand acestia sunt deja suprasolicitati sau afectati de o boala specifica, in asemenea situatii potasiul la dieta fiind contraindicat si putand sa agraveze simtitor simptomele bolii.

Autor:  Lucia Mihailescu