Site coolinaria.ro

Mancati in stil mediteranean, mancati a la grec!


Mancati in stil mediteranean, mancati a la grec! Surprinzator de gustoasa si foarte usor de adoptat, bucataria Greciei este o alta alternativa sanatoasa pentru toate persoanele care doresc sa consume preparate delicioase si bine echilibrate in nutrimente la mesele lor zilnice, si aici existand un specific mediteranean, punctat de o indelungata traditie culinara care aduce unele adaosuri necesare la meniurile italienesti sau cele din alte tari mediteraneene.

Caracterizata prin apelul constant la alimente proaspete si bogate in nutrimente, bucataria greceasca se bazeaza mult pe nelipsitul ulei de masline, legume si verdeturi, cereale integrale, peste, carne, iaurt, nucifere, dar si omniprezentul vin rosu. Mierea de albine inlocuieste nu de putine ori zaharul rafinat, iar condimentele aromate aduc un plus binevenit de antioxidanti la fiecare masa.

Acuzata uneori ca a preluat prea multe influente nesanatoase de la bucatariile traditionale din zona Balcanilor, traditia culinara greceasca isi pastreaza totusi originalitatea, foarte multe dintre preparatele specifice fiind incropite exclusiv cu alimente din surse vegetale si, mai rar, incluzand si unele produse animale, dar si acestea in cantitati moderate.

Graul, rosiile, ardeii grasi, vinetele, cartofii, mazarea, ceapa, usturoiul si o gama variata de zarzavaturi si condimente proaspete stau la baza bucatariei grecesti, care pune mult accentul si pe arome si nu doar pe gust si de aceea introduce mai frecvent ierburi parfumate la gatit precum menta, mararul, frunzele de dafin, oregano, cimbrul sau busuiocul.

In Grecia, citricele nu sunt introduse frecvent la gatit, dar mierea de albine obtinuta din nectar de citrice este prezenta constant ca ingredient in bucatarie, alaturi de mierea de albine uneori fiind prezent si masticul, un condiment unic si foarte pretios, prezent doar in aceasta parte a lumii.

Produse animale in bucataria greceasca
Dintre produsele de origine animala, branzeturile si lactatele sunt recunoscute pentru buna lor calitate in intreaga lume, iar alaturi de acestea la mesele grecilor mai apar si produse din carne de oaie si de capra, multe varietati de peste si fructe de mare si foarte rar carne de vita, care nu este specifica pentru arta culinara greceasca.

Aparent exotica si deloc usor de imitat, bucataria Greciei nu pune deloc accentul pe rafinamentul culinar ori pe metodele complexe de gatit, si aici la fel ca oriunde in aria mediteraneana gatindu-se mese simple si incarcate de nutrimente, dar nu si foarte bogate in calorii. Painea greceasca este foarte sanatoasa si la fel sunt si alte preparate la cuptor, care nu contin deloc ingrediente procesate din comert sau grasimi saturate.

Unele sortimente de ulei de masline care exista in Grecia sunt net superioare oricaror alte produse similare din restul lumii, acestea avand un rol benefic inclusiv pentru reducerea colesterolului negativ din sange. De asemenea, mierea de albine greceasca nu poate fi gasita decat aici in varietatile sale din citrice, pin sau alte surse inedite, nu intamplator grecii introducand mierea lor de albine ca ingredient si la prepararea iaurtului, si la prepararea cerealelor, dar si a salatelor de fructe sau a dulciurilor.

O adevarata traditie culinara mediteraneana, bucataria Greciei si dietele practicate in aceasta zona merita luate in considerare de catre toate persoanele care isi doresc sa manance mai sanatos si mai gustos, pentru aceasta fiind recomandat sa se consulte mai multe surse de documentare ca sa se poata astfel obtine toate informatiile necesare pentru adoptarea unei diete mediteraneene "a la grec", intru totul benefica pentru controlul greutatii corporale si pastrarea unei stari crescute de bine de-a lungul intregului an.

Autor:  Lucia Mihailescu