Site coolinaria.ro

Dieta DASH sau cum sa slabesti tinand de fapt o dieta medicala!


Dieta DASH sau cum sa slabesti tinand de fapt o dieta medicala! Recunoscuta la ora actuala ca fiind dieta de slabit numarul unu din intreaga lume, dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) este in realitate o dieta medicala care tinteste reducerea hipertensiunii arteriale in timp record si pe cai exclusiv alimentare.

O dieta bine echilibrata in nutrimente si care aduce beneficii dovedite pentru sanatate, dieta DASH isi propune sa optimizeze sanatatea, aducand in acelasi timp si pierderi bune in greutate, iar medicii si nutritionistii au inceput sa o recomande tot mai frecvent gratie efectelor sale benefice generale asupra organismului uman.

Bazandu-se in intregime pe studii medicale mai vechi si mai noi intreprinse de cercetatori cu experienta, dieta DASH se bazeaza in principal pe un aport bun de legume, cereale integrale, fructe si lactate degresate la dieta, fiind in esenta o dieta mai saraca in grasimi si bogata in calciu, potasiu, magneziu si fibre alimentare.

Dieta medicala, dar si preventiva
Un lucru deosebit de pozitiv pentru toata lumea este faptul ca dieta DASH se adreseaza intregii familii si nu doar celor care sufera de hipertensiune, fiind in egala masura si o dieta preventiva si nu doar una medicala, menita sa amelioreze simptomele hipertensiunii, ale diabetului, cancerului sau a altor boli grave cunoscute noua in prezent.

In doar 14 zile, dieta DASH promite sa reduca tensiunea arteriala la cote normale, nefiind neaparat necesar sa se reduca si aportul de sare, dar recomandandu-se totusi si acest lucru. Este o dieta compatibila cu medicatia specifica hipertensiunii arteriale si altor boli si nu genereaza efecte secundare.

In mod detaliat, dieta DASH presupune un aport zilnic de calorii care pleaca de la 1600 calorii/zi si poate depasi 2000 de calorii/zi, in fiecare zi recomandandu-se urmatoarele cantitati de nutrimente pentru atingerea obiectivelor medicale si a celor de control asupra greutatii corporale:

1. Cereale
Aproximativ 3 portii pe saptamana, aici putand sa se alterneze cerealele integrale cu unele preparate sanatoase de casa.

2. Fructe
Se vor servi intre 4-6 portii pe saptamana, cu accent pe fructele cu indice glicemic scazut (mere, banane, cirese, grapefruit, kiwi, caise etc.). Tot aici nu trebuie uitate nici fructele nucifere care se vor servi suplimentar tot in cantitati de 4-6 portii pe saptamana.

3. Legume
Legume bine diversificate, servite tot in 4-6 portii pe saptamana, de preferat fiind legumele mai sarace in amidon si cu volum mare (varza, conopida, salate, morcovi, sfecla rosie, alte radacinoase, ceapa, usturoi, cartofi dulci etc.)

4. Lactate si branzeturi degresate
Aproximativ 2-4 portii pe saptamana, in functie de obiectivele pentru scaderea in greutate si de starea generala de sanatate. Desigur, nu sunt recomandate persoanelor cu intoleranta la aceasta gama de produse.

5. Carne, peste, fructe de mare
Se permite si aportul de astfel de produse animale la dieta, dar nu mai mult de 2 portii pe saptamana si chiar mai putin, carnea trebuind obligatoriu sa fie macra, fara pic de grasimi, iar metoda de gatit recomandata fiind la cuptor si fierberea alimentelor.

6. Grasimi sau dulciuri
Alternativ se pot servi cu moderatie si astfel de preparate, insa in cantitati mici si cu atentie la continutul lor de zahar si grasimi saturate.

Chiar daca la o prima vedere oferta in plan nutritional pare foarte variata, dieta DASH presupune totusi mici eforturi din partea practicantilor sai, nefiind intotdeauna usor pentru acestia sa se supuna cerintelor sale specifice si nici restrictiilor de tip alimentar.

Imbucurator este insa faptul ca dieta DASH poate fi tinuta pe termen foarte indelungat de catre intreaga familie, iar efectele sale asupra sanatatii se promite ca vor fi astfel dintre cele mai bune si fara alte urmari neplacute.

Pentru cei care doresc sa piarda mult in greutate, dieta DASH include si varianta speciala cu 1200 de calorii pe zi, si aici rezultatele inregistrate pana la momentul prezent fiind, se aude, dintre cele mai bune. Mesele la cura speciala de slabit sunt la fel de echilibrate in nutrimente, dar exista desigur restrictii ceva mai mari si se solicita putin mai mult organismul in fiecare zi.

Daca aveti informatii suplimentare despre o traducere in limba romana a acestui plan alimentar de succes, va rugam sa le postati in comentariile voastre la articolul de fata sau pe forumul Coolinaria, deoarece cu siguranta cititorii nostri vor fi mai mult decat interesati sa isi procure o asemenea carte in varianta sa autohtona.

Autor:  Lucia Mihailescu