Site coolinaria.ro

Ce simptome grave poate genera consumul de alimente nespalate?


Ce simptome grave poate genera consumul de alimente nespalate? Alimentele procurate din cele mai valide surse nu sunt intotdeauna sigure pentru consum daca nu le procesam corect acasa inainte de a le introduce la gatit, multe legume, fructe, produse de origine animala, peste sau lactate si branzeturi putand sa contina diverse substante chimice, pesticide sau microbi si bacterii care ne vor ataca organismul daca nu spalam si gatim adecvat aceste alimente.

Daca produsele de origine animala sunt supuse de regula fierberii sau altor metode de gatit la temperaturi inalte, in cazul celor din surse vegetale lucrurile nu stau intotdeauna asa si doar spalarea corecta a acestor alimente si, eventual, indepartarea cojii lor ne va putea proteja de imbolnavire, fiind de aceea intotdeauna recomandat sa se spele temeinic alimentele indiferent de cat de mare ar fi graba pe moment.

Dintre simptomele cele mai temute pe care le poate genera consumul de alimente nespalate, merita sa amintim doar cateva pentru a va ajuta sa constientizati mai in detaliu cat de grave pot fi urmarile pentru sanatatea voastra daca alegeti sa consumati alimente nespalate si netratate termic:

1. Probleme de natura hormonala
In special in cazul femeilor, dar si la barbati, alimentele care contin pesticide si alte substante toxice pentru organism vor afecta foarte serios sistemul endocrin, dand complet peste cap activitatea la nivel hormonal. In zilele noastre, asemenea afectiuni nu sunt deloc rare, dar simpla spalare si decojire atenta a legumelor si fructelor poate preveni cu succes bolile de tip hormonal.

2. Infertilitate
Similar cu afectiunile amintite anterior, in cazuri mai rare, consumul frecvent de alimente nespalate poate conduce in timp la infertilitate si chiar la sterilitate, nu putine fiind femeile afectate de aceasta problema de sanatate din cauza consumului neglijent al alimentelor incarcate cu pesticide.

3. Cancerul
Nu este pe deplin demonstrat, insa tot mai multi savanti atrag atentia in ultima vreme asupra riscului de cancer pe care il pot aduce alimentele cu pesticide asupra organismului uman, in special fructele si legumele consumate nespalate putand sa conduca si la aparitia unei asemenea afectiuni deosebit de grave.

4. Afectiuni ale aparatului respirator
Aceste probleme de sanatate sunt mai frecvente in special la copii si la persoanele cu sistemul imunitar compromis, acestia trebuind sa fie constant protejati de ingerarea de alimente nespalate, care au fost tratate cu pesticide. Riscul de boala in cazul lor este foarte mare, dar poate fi prevenit bine prin spalarea si procesarea corecta a tuturor ingredientelor introduse la gatit.

5. Inflamatii si iritatii ale pielii
Acestea pot aparea la orice persoana care consuma alimente nespalate si de regula dispar imediat dupa ce nu se mai consuma produse nespalate si netratate termic, dar daca se continua cu consumarea de alimente nespalate atunci lucrurile devin mult mai grave.

6. Boli ale rinichilor si ficatului
Nu in putine situatii, pesticidele afecteaza serios rinichii si ficatul care nu mai pot face fata suprasolicitarilor cauzate de procesarea alimentelor cu pesticide, iar singura masura de preventia ramane totusi buna igiena alimentara si spalarea atenta a tuturor alimentelor in cauza.

7. Persoanele care consuma frecvent alimente tratate cu pesticide, dar si agricultorii care le cultiva pot suferi in timp si de disfunctii la nivel cerebral, aici pesticidele putand genera efecte secundare devastatoare pentru intregul organism. Nou-nascutii care sunt alaptati de mamele care consuma asemenea alimente si copiii de varste mai mari sunt in grupa maxima de risc si trebuie protejati constant si de aceste riscuri majore pentru sanatatea lor.

Nu uitati din toate aceste motive sa spalati foarte bine toate legumele si fructele aduse de la piata si nu permiteti contaminarea altor produse, fiecare sortiment trebuind curatat si spalat cu atentie si sub jet puternic de apa si abia apoi depozitat conform standardelor de igiena alimentara. In acest mod va puteti pazi foarte eficient de boala si, cu siguranta, va fi si mult mai convenabil la gatit sa apelati la ingrediente care nu necesita decat o scurta procesare deoarece au fost spalate si curatate temeinic la timpul lor.

Autor:  Lucia Mihailescu