Site coolinaria.ro

Meniurile pline de culoare aduc sanatate si voie buna pentru toata lumea!


Meniurile pline de culoare aduc sanatate si voie buna pentru toata lumea! Culorile vii la masa nu pot fi neglijate atunci cand urmarim sa intretinem o stare de bine si mult dinamism in viata noastra, mai toate alimentele pline de culoare fiind in egala masura si pline de nutrimente, si incarcate cu antioxidanti foarte utili pentru intretinerea sanatatii noastre.

Consumate zilnic, astfel de alimente pline de culoare ne pot ajuta sa depasim mai usor stresul si boala si ne vor schimba garantat dispozitia inspre bine atat inainte de servirea mesei cat si la final, cand ne vom putea ridica energizati pentru a ne desfasura activitatile noastre obisnuite in conditii optime.

Verde
Mesele pline de zarzavaturi, salate si alte alimente care includ verdele in toate nuantele sale sunt foarte recomandate pentru prevenirea bolilor, a cancerului in mod special, dar si a diabetului si bolilor sistemului nervos. Surse excelente si de vitamine si antioxidanti, alimentele de culoare verde vor fi cel mai bine asimilate la pranz, cand organismul este deja obosit si are nevoie de energii proaspete.

Galben si portocaliu
Bogate in caroteni si alti antioxidanti puternici, alimentele pline de galben si/sau portocaliu ofera protectie crescuta impotriva bolii si ajuta mult la sanatatea sistemului circulator si stimularea imunitatii naturale. Citrice, morcovi, pere, mango si multe alte astfel de alimente pot fi servite pe tot parcursul zilei, in cantitati moderate si chiar si mai mari, dar daca se exagereaza exista si riscul colorarii temporare a pielii inspre portocaliu, care isi va reveni la culoarea normala daca se reduce consumul de astfel de produse.

Alb
Ceapa, usturoiul, ciupercile, conopida, varza alba, sparanghelul si alte alimente colorate in alb sunt foarte buni adjuvanti in lupta contra infectiilor si vor proteja pe aceasta cale organismul de o serie de boli care se pot instala mai usor in prezenta unor infectii grave din organism. Multi dintre compusii din alimentele de culoare alba sunt folositi in prezent si la prepararea de medicamente eficiente, dar aportul lor la dieta va fi mereu necesar.

Rosu
Licopina, vitamine si minerale diverse si alti compusi buni pentru sanatate pot fi obtinuti din alimentele colorate in rosu, acestea de asemenea prevenind cancerul si multe dintre inflamatiile organismului. Plecand de la rosii si ardei grasi si pana la struguri, ceapa rosie, varza rosie sau pepene, toate sunt bine de introdus in cantitati crescute la diete pentru efecte dintre cele mai benefice asupra sanatatii noastre.

Albastru
Nu in ultimul rand, grupa alimentelor colorate in albastru nu trebuie ignorata deoarece va oferi multe substante benefice pentru sanatatea inimii, prevenind in acelasi timp si efectele imbatranirii si degradarii organismului. Prunele, strugurii violeti, murele, afinele etc. ar trebui consumate zilnic, in cantitati mici, pentru efecte dintre cele mai bune asupra intregului organism.

Autor:  Lucia Mihailescu