Site coolinaria.ro

Alimentatia si fertilitatea


Alimentatia si fertilitatea Desi nu intr-o stare foarte avansata studiile diverse care sa gaseasca o legatura intre dieta zilnica si fertilitatea la femei se intreprind de multa vreme si s-au gasit pana in prezent destule dovezi care sa justifice o analiza mai profunda asupra implicatiilor alimentatiei de zi cu zi asupra fertilitatii combinate si cu luarea in considerare a altor factori de risc precum tutunul, alcoolul sau stresul.

Astfel pentru o femeie care doreste sa ramana insarcinata sau care este deja insarcinata o alimentatie adecvata este esentiala daca se doresc cele mai bune rezultate. Foarte importanta din acest punct de vedere s-a dovedit a fi controlul greutatii corporale care nu trebuie sa se afle in zona sa inferioara ci se recomanda o greutate normala inspre limita sa superioara si nicidecum cure fortate de slabire sau diete complet lipsite de grasimi. Grasimile insa nu trebuie extrase in principal din carne ci se recomanda uleiurile vegetale sanatoase, carbohidratii naturali, bogati in fibre alimentare, carnea de pasare si peste si proteinele obtinute din surse preponderent vegetale.

Ca si in cazul dietei sanatoase generale trebuie evitate bauturile dulci si sarea, dar este totusi foarte indicat acum consumul de lactate naturale, care nu au fost degresate. Acestea combinate cu suplimentele alimentare tip multivitamine pot avea un rol benefic asupra fertilitatii femeii. Nu trebuie totusi uitat ca acest surplus alimentar isi va dovedi utilitatea doar daca exista si o viata activa pe masura compusa din exercitii fizice moderate si activitatile specifice de peste zi. Dieta pe baza de lactate nedegresate nu trebuie insa sa conduca la cresteri necontrolate in greutate de aceea este necesar controlul periodic al greutatii si o viata cat mai activa.

Grasimile din alimentele procesate trebuie eliminate complet din dieta zilnica pentru ca s-a descoperit ca exista o relatie directa intre acestea si lipsa de fertilitate. Nu consumati deci in aceasta perioada deloc chipsuri, snacksuri, biscuiti si pateuri sau alte produse de patiserie si nici nu va aventurati la restaurantele de tip fast-food ci incercati sa va pregatiti singura mesele zilnice apeland pe cat posibil la produse naturale cu accent pe lactate nedegresate, zarzavaturi proaspete, legume si fructe, cautand sa reduceti cat mai multa carnea de porc din dieta dumneavoastra.

Exista si clinici particulare care pot oferi solutii bune pentru femeile care doresc sa fie sigure ca vor fi fertile si sanatoase inaintea conceperii unui bebelus, dar serviciile acestor clinici nu sunt deloc ieftine si de aceea e bine sa va ajutati de una singura atunci cand nu va puteti permite sa apelati la profesionisti in probleme de fertilitate. O dieta optima si activitatea fizica moderata sunt cea mai buna cale de urmat, dar nu trebuie uitate nici efectele negative ale fumatului si consumului de alcool si cafea. Si aici trebuie luate masuri prin care sa se reduca sau, mai bine, sa se elimine temporar aceste practici macar pana la nasterea copilului sau pana ce acesta nu va mai trebui alaptat.

Controalele medicale periodice sunt intru totul recomandate atunci cand se doreste ca femeia sa ramana gravida pentru ca analizele vor putea arata clar daca exista riscuri pentru bebelus si daca nu se pot lua masuri prin care aceste riscuri sa fie eliminate. Astfel nivelul de insulina, anemia, lipsa de calciu sau alte minerale vitale pot fi depistate la timp si se recomanda in asemenea cazuri amanarea sarcinii pana ce femeia va ajune la un echilibru de sanatate optim, in general printr-o dieta echilibrata si suplimente de tip multivitamine.

Autor:   Lucia Mihailescu