Site coolinaria.ro

Cum putem folosi culorile pentru o dieta echilibrata si plina de savoare?


Cum putem folosi culorile pentru o dieta echilibrata si plina de savoare? Cromoterapia sau terapia prin culoare are aplicatii practice inclusiv in domeniul culinar, unde preparatele pline de nuante vii impreuna cu o asezare estetica a mesei pot ajuta foarte mult la recuperarea bolnavilor si stimularea foarte eficienta a unei stari de bine crescute peste zi.

Unul dintre efectele majore ale cromoterapiei culinare asupra organismului uman este reprezentat prin diminuarea vizibila a nivelurilor de stres, mesele pline de culoare avand dintotdeauna un efect benefic asupra noastra si facandu-ne sa privim viata dintr-o perspectiva mereu mai placuta ca inainte.

Dincolo de reducerea stresului, culorile pot de asemenea echilibra activitatea metabolismului, eliminand dupa caz oboseala si oferind energii suplimentare sau, dimpotriva, ajutand la calmarea starilor de agitatie si favorizand astfel trecerea catre programul normal de odihna.

1. Verdele
Este culoarea cea mai prezenta in meniurile noastre zilnice si a fost dintotdeauna asimilata cu stari de calm si relaxare, de regula mesele bogate in verde pregatindu-ne pentru o perioada de relaxare si invitand la odihna. Micul-dejun nu este din acest motiv recomandat sa contina prea mult verde deoarece acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra performantelor noastre de peste zi.

2. Galbenul
Galbenul si cremul sunt alte 2 culori care insotesc frecvent mesele noastre si au un efect opus verdelui din punct de vedere al stimularii organismului, de regula mesele care contin mult galben invitand la performanta intelectuala, eliminand stresul si fiind benefice unei bune digestii. Nu intamplator, dimineata servim cu placere oua, unt, paine prajita si alte alimente cu nuante apropiate de galben, acestea dand un stimul suplimentar activitatii noastre in plan intelectual. Galbenul nu este totusi indicat la cina sau atunci cand vrem sa ne relaxam pe deplin.

3. Portocaliul
Similar cu galbenul, si portocaliul stimuleaza organismul, dar mai degraba in planul echilibrarii vietii emotionale decat cel intelectual. Portocaliul este indicat a fi prezent la masa atunci cand ne petrecem mai mult timp alaturi de familie, astfel noi devenind mai receptivi la relatia cu cei apropiati. Suplimentar, portocaliul ajuta la intarirea sistemului imunitar si poate creste pofta de mancare acolo unde este nevoie.

4. Rosul
O culoare a energiei si fortei de viata prin excelenta, rosul poate fi speculat de persoanele care depun eforturi fizice mari peste zi, mesele unde abunda rosul ajutandu-i pe acestia sa depaseasca mai rapid oboseala si sa inregistreze performante mai mari in activitatea lor. Intrucat rosul stimuleaza foarte bine circulatia sangelui, nu este totusi recomandat sa apara prea des la mesele persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala sau cei care doresc sa se odihneasca ori sa se relaxeze pe deplin.

5. Albastrul
Albastrul este o culoare rece si de aceea va avea un efect opus rosului atunci cand apare in preparatele zilnice. Un bun adjuvant pentru ameliorarea infectiilor din organism, albastrul poate chiar cobori temperatura crescuta si calmeaza multumitor starile de stres. Merita de aceea servit in special la cina, acum putandu-se apela la struguri cu nuanta inspre albastru, la afine, prune si alte alimente solide sau lichide care au aceasta culoare.

Cromoterapia culinara a fost experimentata la modul foarte serios in unele clinici si spitale din lume, aici descoperindu-se de exemplu faptul ca rosul prezent la masa, dar si in decoratiile saloanelor pentru bolnavi ajuta la o mai rapida vindecare a ranilor sau ca galbenul poate in anumite situatii sa faca rau copiilor sugari.

Aflata abia la inceput de drum, aceasta ramura a artei culinare are cu siguranta si certe valente terapeutice, iar bucatarii priceputi, care vor sti sa faca uz inspirat si de culori pentru fiecare masa a zilei vor avea mai mult succes, ei oferind in acest mod mai mult decat mancare gustoasa si reusind sa aduca un plus de sanatate pentru toti cei care servesc din preparatele lor.

Autor:  Lucia Mihailescu