Site coolinaria.ro

Cronodieta este transpunerea in practica a principiilor crononutritiei


Cronodieta este transpunerea in practica a principiilor crononutritiei Una dintre abordarile stiintifice de ultima ora pentru o alimentatie echilibrata ne propune sa tinem cont de bioritmul specific organismului nostru, urmand in acest mod principiile crononutritiei, care cere o distributie exacta a hranei peste zi, intotdeauna la aceleasi ore si plusandu-se uneori chiar si pe anumite categorii de super-alimente.

Cronodieta nu este nici restrictiva si nici dificil de urmat, singura cerinta obligatorie fiind doar servirea meselor la aceleasi ore din zi, dupa un program stabilit anterior cu maxima precizie. Nu doar orele destinate servirii meselor trebuie insa listate in noul plan alimentar ci si meniurile zilnice vor fi de asemenea planuite in avans la o cronodieta.

Definitoriu pentru modul de servire a meselor la o cronodieta este aportul tot mai scazut de calorii pe masura scurgerii zilei, dimineata meniul putand sa fie bogat si consistent, iar inspre seara fiind obligatoriu de consumat mese mai usoare cu peste sau carne de pasare, ceva orez si legume proaspete. Doar in acest mod se va pierde in greutate deoarece o cronodieta nu permite un aport mai mare de 1500 calorii/zi.

Adresata in mod special barbatilor, cronodieta este un plan alimentar de succes si pentru femei, dar in cazul celor din urma eforturile vor fi putin mai mari daca se doreste si scaderea in greutate si nu doar mentinerea unei diete echilibrate pentru intretinerea organismului si patrarea unei bune greutati corporale.

Specialistii in nutritie discuta chiar si despre asa-numitele crono-alimente, adica acele mancaruri care au efecte benefice asupra stabilizarii bioritmului uman, din acest punct de vedere informatiile oferite doritorilor fiind foarte precise si recomandarile nutritionistilor orientandu-se toate catre introducerea cu prioritate la dieta a crono-alimentelor.

Intrucat, pe moment, cronodieta este inca o abordare experimentala a nutritiei de calitate, nu exista deocamdata surse oficiale de informatie pe acest subiect, dar Internetul abunda totusi in foarte multe articole informative care pot aduce mai multa lumina din acest punct de vedere. Disponibile in toate limbile de circulatie internationala, asemenea surse va pot ajuta sa va structurati mai corect meniurile voastre zilnice si merita consultate deoarece va vor imbogati garantat cunostintele voastre pe teme alimentare.

Autor:  Lucia Mihailescu