Site coolinaria.ro

Excesul de sare la dieta poate afecta serios sanatatea sistemului osos, a danturii inclusiv!


Excesul de sare la dieta poate afecta serios sanatatea sistemului osos, a danturii inclusiv! Savantii in medicina atrag atentia tuturor persoanelor, si in mod special femeilor aflate la varsta menopauzei, sa nu se expuna bolilor sistemului osos printr-un aport marit de sare la dieta, evidentele de ultima ora aratand faptul ca, in cantitati mai mari, sodiul poate provoca eliminarea masiva de calciu din organism, astfel fiind saracite rezervele zilnice de calciu necesare pentru intretinerea sanatatii intregului sistem osos, dar si a altor procese vitale din organism.

Potasiu - pro si contra
In contrapartida, un aport mai mare de potasiu la dieta va ajuta la combaterea efectului generat de consumul excesiv de sare, insa nu toata lumea are voie de la medic sa introduca alimente bogate in potasiu la dieta sa si, in plus, potasiul prezent in cantitati mai mari in organism poate la randul sau sa genereze unele afectiuni destul de grave.
Pentru femeile in varsta, o asemenea solutie nu este deloc una recomandata de catre specialistii in medicina, ei cerand o diminuare maxima a sarii la dieta si nicidecum o crestere a aportului zilnic de potasiu in alimentatie.

Osteoporoza si alte afectiuni ale sistemului osos
Pentru femeile aflate in imediata vecinatate a menopauzei, excesul de sare amplifica la maximum toate simptomele care insotesc aceasta perioada, afectand in mod aparte sistemul osos si putand suplimentar sa provoace stari cronice de balonare in organism. Osteoporoza nu se poate spune ca ar aparea ca rezultat al aportului mare de sare la dieta femeilor varstnice, dar excesul de sare are cu siguranta un cuvant greu de spus din acest punct de vedere.

O dieta saraca in sare, cu un aport bun de calciu si un accent deosebit pus pe introducerea de legume, fructe si cereale in meniurile zilnice va avea exact efectul opus, calmand foarte mult starile de inflamatie ale organismului si stimuland simtitor sanatatea sistemului osos. Printr-o asemenea alimentatie, nu doar femeile, dar si barbatii, se bucura de o batranete mai placuta si mai ferita de accidentele la care te pot expune niste oase fragile si o stare generala proasta de sanatate.

Dieta echilibrata
Aportul zilnic de sare la dieta unei persoane care doreste sa isi menajeze sistemul osos nu trebuie sa includa mai mult de 1500 mg pe zi, nefiind deloc o idee rea ca tot acum sa se urmareasca si o crestere usoara a potasiului la dieta, potasiul reusind sa contracareze efectele negative ale sarii asupra sistemului nostru osos.
Potasiul poate fi procurat usor din banane si multe alte fructe si legume si, de aceea, nu este nevoie sa fie urmarita o doza zilnica anume, deoarece o persoana care consuma regulat fructe si legume va avea si un aport optim de potasiu in organism.

Persoanele care sufera de probleme ale rinichilor si/sau diabet vor trebui sa supravegheze mai strict potasiul la dieta lor, dar in egala masura si acestor categorii de pacienti li se cere sa reduca drastic consumul zilnic de sare si de aceea, indiferent de afectiunile cronice care exista, reducerea sarii la dieta se va dovedi intotdeauna de bun augur, atat pentru un sistem osos mai sanatos, cat si pentru o stimulare in bine a activitatii intregului nostru organism.

Autor:  Lucia Mihailescu