Site coolinaria.ro

Consumati zilnic urmatoarele categorii de alimente necesare pentru o dieta echilibrata?


Consumati zilnic urmatoarele categorii de alimente necesare pentru o dieta echilibrata? Aproape printr-un miracol, o parte dintre romani reusesc, numai ei stiu cum, sa se alimenteze corect, consumand zilnic cate putin din fiecare grupa majora de alimente si astfel reusind sa isi procure mare parte din nutrimentele de care are nevoie organismul lor zi de zi.

Alimentatia echilibrata
Alte persoane insa doar cred ca se alimenteaza sanatos deoarece reusesc sa nu piarda in greutate, ba chiar mai si pun ceva kilograme in plus, insa acestia sunt mereu expusi unor boli cu substrat alimentar, deoarece alimentatia lor este prea bogata in anumite nutrimente si prea saraca in altele.

Pentru orice persoana care doreste sa isi prepare meniuri zilnice echilibrate se recomanda intotdeauna sa incerce sa isi procure cantitati mici din toate clasele principale de alimente, pe care sa le prepare simplu si sanatos, fiind mult mai important pentru sanatate daca se va pune accentul pe calitate si nu pe cantitate.

Separat de apa si alte lichide, care trebuie consumate in cantitati marite zi de zi, clasele principale de alimente sunt in numar de 6 si includ toate nutrimentele de care are nevoie obligatoriu organismul uman pentru o buna evolutie pe termen indelungat:

1. Legumele
Dovedite prin nenumarate studii stiintifice ca fiind alimente benefice pentru stimularea imunitatii si intretinerea proceselor din organism, legumele ne ofera fibre alimentare, vitamine si minerale diverse, si trebuie consumate in cantitati moderate si gatite simplu, fara multe grasimi, sare sau zahar.

2. Fructele
Foarte neglijate de catre multi romani, fructele trebuie si acestea consumate in portii chiar si mai mici, dar zilnic si vor oferi de asemenea fibre alimentare, vitamine si minerale, alternand astfel fericit aportul de nutrimente adus de legume cu altele, care adesea pot avea un rol antioxidant crescut in comparatie cu legumele.

3. Cereale si pseudocereale
Cerealele procesate sunt introduse de regula la dieta romanilor in cantitati insemnate, ceea ce contribuie de fapt la ingrasare si la inflamarea organismului, dar cerealele integrale vor avea exact efectul opus, aducand un plus de fibre alimentare, minerale si vitamine care nu intotdeauna vor putea fi procurate din legume si fructe. Ovazul, graul integral, porumbul, hrisca, quinoa, orezul, pastele fainoase etc. s-au dovedit foarte nutritive in urma tuturor studiilor medicale intreprinse in trecut.

4. Legumele boabe
O categorie separata de legume este constituita de legumele boabe, care pot suplini necesarul de proteine al organismuluim, mai ales pentru persoanele care nu consuma mai deloc produse animale. Mazarea, nautul, fasolea si, in mod special, boabele de soia merita luate in considerare zilnic pentru o dieta echilibrata.

5. Uleiuri, seminte si nucifere bogate in grasimi nesaturate
Alaturi de uleiurile vegetale de calitate, unele seminte si fructe nucifere s-a demonstrat ca imbunatatesc simtitor activitatea organismului la nivel celular si contribuie astfel la o regenerare periodica a organismului uman. Ignorate de catre romani din cauza dificultatii in a si le procura, asemenea produse sunt insa mai usor de gasit in prezent la rafturi si merita consumate in cantitati moderate zi de zi.

6. Carnea si alte produse animale
Alaturi de carne si derivatele sale, multe persoane aleg sa consume si oua, peste sau fructe de mare, toate acestea fiind surse majore de proteine, vitamine si minerale si acizi grasi esentiali, medicii recomandand totusi consumul lor cu moderatie pentru a se preveni astfel aparitia unor boli grave care pot aparea in timp din cauza consumului crescut de produse animale.

7. Lactate si branzeturi
In special pentru femei si copii, aceste alimente sunt deosebit de importante in alimentatia zilnica, fiind nu doar surse bune de proteine si grasimi, dar aducand si un binevenit surplus de vitamine si minerale. Iaurtul degresat este regele acestei clase alimentare, fiind recomandat pentru consum tuturor, de asemenea, in cantitati moderate.

8. Condimente si verdeturi
In sfarsit, ultima, dar nu si cea mai putin importanta clasa de alimente care trebuie sa apara zi de zi in meniurile voastre este reprezentata de salate, zarzavaturi si condimente, toate acestea avand proprietati antioxidante de exceptie si putand sa echilibreze foarte rapid un organism saracit de o alimentatie incorecta. Suplimentar, asemenea alimente dau si un gust si o aroma deosebit mancarii si nu pot de aceea lipsi de la mesele voastre.

In masura in care va puteti oferi zi de zi cate putin din fiecare clasa majora de alimente, se poate considera ca intr-adevar va alimentati in mod echilibrat si ca nu veti avea de suferit pe viitor din cauza unei proaste nutritii. Nu este nevoie de cantitati mari si nici de un efort financiar crescut pentru aceasta, ci doar de o mai buna informare si de un interes mai mare pentru prepararea unor mese suficient de bine diversificate incat sa suplineasca tot necesarul organismului vostru.

Autor:  Lucia Mihailescu