Site coolinaria.ro

Cum pastram condimentele si ierburile aromate


Cum pastram condimentele si ierburile aromate Condimentele se pastreaza intotdeauna la intuneric, intr-un loc racoros si uscat. Umiditatea, lumina sau caldura pot degrada foarte mult aroma lor originala. Astfel depozitate condimentele pot tine chiar si doi ani de zile fara a-si pierde nimic din calitatile lor initiale.

Chiar inainte de a le folosi e bine sa macinati din nou condimentele sau sa sfaramati marunt frunzele si ierburile aromatizate. Daca doriti o aroma mai puternica atunci incalziti-le usor la temperatura nu prea mare si intr-un mediu uscat inainte de a le utiliza.

Daca alegeti frigiderul ca loc de stocare a condimentelor atunci nu uitati ca umiditatea le poate dauna si sigilati-le etans inainte de a le pune la frigider. Totusi stocarea condimentelor la frigider nu este recomandata ci este mai bine sa le depuneti intr-o camara aerisita bine sau pe un raft aflat la intuneric si bine uscat.

Nu se adauga niciodata prea multe condimente in mancare ci se consulta reteta de preparare si se respecta instructiunile de acolo. Daca doriti o savoare in plus atunci mai adaugati putin, dar nu prea mult din ingredientul preferat.

De foarte putine ori condimentele trebuie adaugat la inceputul prepararii alimentelor. In general se adauga la sfarsit si de aceea nu va grabiti cu acest lucru daca stiti ca masa se va servi abia peste cateva ore bune.

Frunzele si ierburile proaspete nu se folosesc in cantitati similare cu cele uscate. De obicei se respecta proportia de 1 la 3 pentru condimentele uscate, adica mai putin din acestea si mai mult din cele proaspete.

Foarte important este sa incercati sa nu folositi prea multe tipuri de condimente la acelasi fel de mancare. Folositi doar acele condimente recomandate in reteta de preparare si nu va hazardati sa faceti experimente. Sarea, piperul, usturoiul si ardeiul iute sau praful de boia pot fi lasate la dispozitia mesenilor si nu trebuie facute exagerari din acest punct de vedere.

Autor:   Lucia Mihailescu