Site coolinaria.ro

Cum sa ne oferim zilnic o alimentatia bogata in nutrimente de calitate?


Cum sa ne oferim zilnic o alimentatia bogata in nutrimente de calitate? Nu este deloc o sarcina usoara in prezent sa iti procuri tie si intregii familii alimente pline de nutrimente, care sa nu contina prea multe calorii, dar care sa poate fi folosite de catre organism pentru sustinerea functiilor sale vitale, asemenea alimente fiind din pacate tot mai saracite de vitaminele si mineralele lor din cauza procesarii lor salbatice si a metodelor nesanatoase folosite la prepararea lor.

Medicii si nutritionistii au iesit insa in intampinarea acestei probleme a populatiei si ne ofera seturi de recomandari pentru procurarea, depozitarea si prepararea alimentelor, care sa permita o nutritie corecta, fara a incuraja cresterile in greutate sau aparitia bolii. Pe aceasta cale, organismul va primi suficient cat sa isi intretina optim procesele sale si de asemenea vor exista si energii suplimentare pentru a se face fata eforturilor de peste zi:

1. Des promovate in cadrul campaniilor media sunt recomandarile de reducere din alimentatie a grasimilor saturate, sarii si alcoolului. Toate acestea contribuie la cresterea in greutate, inflameaza puternic organismul si aduc boala intr-un ritm accelerat, organismul nemaiavand resurse suficiente pentru a se lupta de unul singur cu astfel de amenintari.

2. Meniurile mai bogate in calorii sunt necesare doar in masura in care se depun eforturi fizice intensive peste zi. In celelalte cazuri, alimentele pline de antioxidanti precum cerealele, legumele si fructele trebuie sa ocupe aproape 70% din totalul alimentelor consumate peste zi. Tot aici nu trebuie uitate nici grasimile nesaturate din anumite uleiuri vegetale, seminte si fructe nucifere.

3. Proteinele pot fi procurate prioritar din legume boabe, inclusiv soia, lactate si branzeturi degresate sau oua, iar carnea, daca se consuma atunci trebuie sa fie scursa de grasimi si gatita fara prajire. Iaurtul degresat si ouale sunt cele mai sanatoase surse de proteine din surse animale.

4. Toate produsele alimentare care contin grasimi hidrogenate sau grasimi trans si cele care au fost supuse procesarii prin variatii de temperatura trebuie limitate drastic la dieta. Asemenea tipuri de grasimi sunt adeseori prezente si in biscuiti si multe produse de patiserie, in unele paste fainoase, in margarina si maioneza vegetala, in pateurile vegetale si, mai rar, chiar si in paine sau unele produse de brutarie.

5. Fibrele alimentare sunt esentiale la dieta si pot fi procurate in cantitati optime doar daca se consuma des legume, fructe si cereale peste zi. Mai ales gustarile dintre mese pot asigura o digestie optima prin introducerea unor surse vegetale de fibre alimentare in alimentatie. Pentru efecte dintre cele mai bune, consumul de apa crescut trebuie sa insoteasca prezenta fibrelor alimentare la dieta.

6. Mierea de albine si, mai ales, indulcitorii complet naturali sunt de preferat pentru indulcirea ceaiurilor si a sucurilor de casa, iar zaharul rafinat poate fi folosit mai rar si, de preferat, nu procesat la temperaturi inalte.

7. Cafeaua poate fi alternata fericit cu alte bauturi care contin si cafeina, dar si multi antioxidanti, ceaiul verde, ceaiul alb si unele varietati mai usoare de ceai negru fiind sugestii bune in acest sens. Cafeaua are de asemenea bune proprietati antioxidante, dar numai daca este de calitate superioara, iar in Romania nu aceste este cazul, de regula cafeaua de prin magazine fiind de proasta calitate si procesata incorect inainte de distributie.

8. Cele mai multe fructe si legume ofera un maximum de nutrimente atunci cand sunt consumate crude sau aproape crude, iar salatele sunt varianta cea mai indicata pentru introducerea acestora in meniurile zilnice. Atentia marita va trebui totusi acordata spalarii indelungi a acestor ingrediente si de asemenea aportului moderat de sare, zahar si ulei vegetal folosite la prepararea lor.

9. Metodele de gatit care pastreaza cele mai multe nutrimente sunt considerate a fi fierberea sub capac, gatitul la aburi si coacerea la cuptor, existand din fericire sumedenie de retete culinare sanatoase unde se poate descoperi cum se realizeaza preparate bogate in nutrimente la modul foarte practic. Semintele si unele fructe nucifere pisate sau date la razatoare vor fi un supliment fericit in multe astfel de situatii.

10. In sfarsit, depozitarea corecta a alimentelor este esentiala pentru prezervarea nutrimentelor in conditii optime, fiind de aceea recomandat sa nu se procure cantitati mari din produsele alimentare favorite, deoarece in cele mai multe situatii depozitarea lor in mediul casnic este inferioara celei prezente in magazinele cu profil agro-alimentar.

Autor:  Lucia Mihailescu