Site coolinaria.ro

Cartoful folosit ca medicament


Cartoful folosit ca medicament Pe langa deja cunoscutul sau uz in alimentatie cartoful are si o istorie mai putin cunoscuta oamenii folosindu-l de multa vreme si ca medicament sau adjuvant pentru diverse afectiuni. Unele dintre aceste destinatii sunt destul de comice, iar altele se pot dovedi de un real folos atunci cand farmacia se afla la o distanta apreciabila sau chiar nu exista posibilitatea procurarii unor medicamente de folos.

Incasii, de exemplu, foloseau cartoful ca si in zilele noastre pentru a vindeca:
- Fracturi ale oaselor pe care daca se aplica felii de cartof se grabeste vindecarea;
- Reumatismul sau crizele sale specifice puteau fi prevenite tot prin aplicari de felii de cartof de doua ori pe zi;
- Indigestia putea fi tratata daca se combina la masa mancarea de cartofi cu alimentele greu de digerat.

Pe langa aceste folosinte in prezent cartoful se mai dovedeste util si pentru tratarea altor afectiuni printre care amintim:
- Pentru tenul bolnav se pot face masaje zilnice cu suc proaspat de cartofi;
- Arsurile sau degeraturile pot fi ameliorate cu felii de cartofi sau suc de cartofi;
- Durerile de gat (rosul in gat) poate fi calmat prin comprese cu cartofi copti;
- Durerile musculare sau luxatiile pot fi ameliorate prin bai calde in apa in care s-au fiert cartofii.

Ca aliment cartoful a devenit foarte popular abia de la sfarsitul secolului al 18-lea cand s-au descoperit noi modalitati de pregatire a acestei legume, care mai apoi s-au transmis catre toate paturile sociale. In prezent cartoful este aproape nelipsit de la mesele noastre fiind consumat in intreaga lume si recunoscut drept unul dintre alimentele de baza pentru orice dieta sanatoasa.

Autor:   Lucia Mihailescu