Site coolinaria.ro

Aveti senzatii de ameteala dupa servirea meselor?


Aveti senzatii de ameteala dupa servirea meselor? Anuntand adeseori probleme de sanatate mai de profunzime, senzatiile de ameteala de dupa servirea meselor pot semnala unele afectiuni ale sistemului nervos si/sau cel digestiv, in asemenea situatii organismul atragandu-ne atentia ca ceva nu e in regula si ca e timpul sa ne prezentam si pe la medicul nostru de familie.

Posibile cauze medicale ale ametelii
Cauzele care produc stari de ameteala uneori vecine cu lesinul, iar alteori inrudite mai degraba cu greata de dupa masa sunt multiple si tin de specificul fiecarui organism in parte, aici putandu-se aminti spre exemplu:

- ateroscleroza, care provoaca o presiune marita asupra vaselor de sange dupa servirea meselor;
- afectiuni ale urechii interne;
- gastrite de tot felul;
- probleme de ordin psihic, incepand cu niveluri mari de stres si ajungand pana la depresie si alte afectiuni grave ale psihicului;
- afectiunile inimii si a sistemului circulator;
- abuzul de medicamente;
- afectiunile glandei tiroide;
- afectiuni ale rinichilor, care dau ameteala mai ales in urma consumului de hrana sarata.

Alimentatie adecvata si control medical
Multe alimente pot de asemenea accentua starile de ameteala sau cele de greata prin continutul lor crescut de grasimi, sare, zahar, ingrediente procesate, acesta fiind cazul cu maioneza, muraturile, laptele si branzeturile grase, grasimile animale, cartofii prajiti, sosuri, alimente sarate, produse de patiserie, alcool etc.

Pentru a se preveni asemenea probleme de sanatate, prima masura de luat in toate situatiile este prezentarea cat mai urgenta la medic, aici urmand sa se faca unele evaluari ale cauzelor profunde care sunt mascate sub starile frecvente de ameteala de dupa servirea meselor.

In anumite situatii, o ajustare a dietei va fi absolut necesara pentru a se diminua astfel nu doar riscul aparitiei ametelii, dar si riscurile pentru alte boli de care sufera organismul, iar consumul crescut de apa si lichide va fi de asemenea necesar in astfel de cazuri pentru a se mentine organismul bine hidratat peste zi.

Dupa servirea meselor, nu este recomandat sa se faca multa activitate pentru a nu se declansa pe neasteptate senzatia de ameteala, iar in situatiile mai grave se poate apela si la unele medicamente sau alimente care pot curma greata si alunga ameteala cum sunt ghimbirul, lamaia sau fructele cu continut scazut de zahar.

Sub nici o forma senzatiile repetate de ameteala de dupa servirea meselor nu trebuie ignorate pentru prea multa vreme, deoarece asemenea stari ascund de fapt afectiuni mai grave, care pot izbucni oricand cu putere, dar care pot fi prevenite cu mult succes daca nu se amana prezentarea la medic. Nu ignorati de aceea astfel de simptome si mergeti cat mai devreme la specialist pentru a descoperi impreuna ce este in neregula cu organismul vostru.

Autor:  Lucia Mihailescu