Site coolinaria.ro

Ce facem cu ouale ramase de la Paste


Ce facem cu ouale ramase de la Paste Ca in fiecare an, si dupa aceste zile de Paste am ramas cu multe oua fierte vopsite - cam jumatate din cate am estimat ca or sa se manance. Planul A este sa le luam cu noi la birou sa ciocnim cu colegii. Dar asta vor face si ei, bineinteles. Si-atunci, e mai mult decat evident ca avem nevoie de un plan de rezerva; ar fi pacat sa irosim atata mancare, mai ales ca retetele cu oua fierte sunt consistente si usor de preparat.

Inainte de toate, retineti ca ouale fierte trebuie sa nu fi stat pe masa prea mult – se accepta cateva ore in afara frigiderului!

Acum, putem trece in revista principalele retete cu oua fierte. Incepem, evident, cu clasicele oua umplute (pe care, de altfel, le puteti pregati in numeroase feluri, dupa gust), ne inspiram de la britanici pentru oua... murate, trecem prin mai multe feluri de salate cu oua si ajungem la sandvisuri si mini-pizza.

Oua umplute si oua murate
Daca va tenteaza picanteriile, pe langa reteta clasica de oua umplute pe care o prefera fiecare gospodina si pe langa retetele pe care le-am prezentat pana acum – cu ficat de vitel, cu icre rosii sau cu orez si porumb – puteti da un plus de savoare umpluturii adaugand un varf de boia de ardei.

Pentru reteta de oua murate, veti avea nevoie de un amestec de otet, apa, zahar, condimente pentru muraturi si sare. Acest amestec, dupa ce a fost fiert, se toarna intr-un borcan mare in care ati pus deja ouale fierte decojite. Se acopera si se pune in frigider, unde va ramane cel putin 2 zile inainte de servire. Oricum, ouale murate astfel se vor putea pastra chiar si o luna la rece.

Salate cu oua fierte
Cand vine vorba de salate, optiunile sunt si mai numeroase si diversificate. Puteti opta, de exemplu, pentru o salata de oua simpla de tot, doar cu un sos de ceapa si mustar, o salata de oua cu sunca, putin mai sofisticata, cu creveti sau, de ce nu, puteti folosi ouale fierte intr-un mod inedit, intr-o salata cu fructe.
Pentru salata orientala, fiecare familie are deja o reteta preferata – va mai amintim doar ca puteti devia de la standarde, incluzand spre exemplu, o conserva de ton maruntit.

Sandvisuri cu oua
Ouale fierte pot completa ce sandvis preferati, fie ca va inspira sandvisul vreunui fast-food, sau alegeti sa le adaugati in sandvisurile pe care le pregatit de obicei pentru calatorii, pentru serviciu sau pentru copii la scoala.

Ne permitem cateva sugestii pe scurt:
- sandvis mediteranean cu oua si ansoa (plus: paine toast, usturoi, capere, patrunjel, ardei gras, rosii cherry, ceapa rosie, masline);
- mini-pizza din chifle taiate sau blinii (cu oua, rosii, mozarella, oregano, ulei de masline);
- sandvis cu "pan bagnat" – reteta provensala cu paine imbibata in ulei de masline, suc de lamaie si cimbru (cu usturoi, salata verde, rosii, pui la gratar, ceapa rosie, oua fierte, ardei gras, masline – optional, file de ansoa).

Autor:  Liana Hardt