Site coolinaria.ro

Cum depozitam si servim mierea


Cum depozitam si servim mierea In primul rand, ca sa depozitati corespunzator mierea de albine, trebuie sa-i gasiti un recipient si un loc potrivit. Recipientul in cauza trebuie sa fie etans, pentru a nu prinde miros si a nu trage umezeala, iar recomandat este sa folositi un clasic borcan de sticla.
Evitati vasele din metal sau plastic non-alimentar, pentru ca in acestea mierea se oxideaza si pot aparea chiar probleme de sanatate.

Locul in care pastrati mierea trebuie sa fie uscat, intunecat si racoros – dulapul de bucatarie sau camara – in nici un caz acolo unde bate direct lumina soarelui. Retineti ca temperatura camerei (10-20ºC) poate contribui la pastrarea mierii mai multa vreme.
Temperaturile extreme, fie ele prea joase sau prea ridicate, pot modifica mierea, alterandu-i gustul si textura – de exemplu, la frig, mierea se ingroasa.

Daca vreti sa pastrati mierea mai mult de cateva luni, cel mai bine este s-o puneti in congelator. Asta pentru ca mierea isi va schimba treptat culoarea, compozitia si gustul cand e tinuta prea mult la temperatura camerei. In schimb, congelata, mierea poate fi pastrata oricat de mult.
Retineti ca este vorba neaparat de congelator, si nu pur si simplu de frigider!
In frigider, mierea se cristalizeaza.
Daca acest lucru s-a intamplat deja, asezati borcanul cu miere intr-un vas mai mare cu apa calda, pentru ca cristalele formate sa se poata topi incet. Pentru rezultate mai rapide, scoateti inainte capacul borcanului si amestecati din cand in cand in ea pana dispar de tot cristalele. Puteti pune mierea si in cuptorul cu microunde, dar riscati sa o stricati, supraincalzind-o.

Folositi miere in loc de zahar
Daca vreti sa folositi miere in loc de zahar in vreo reteta, retineti ca: - trebuie sa folositi mai putina miere, chiar jumatate din cantitatea recomandata de zahar, pentru ca este de pana la de 2 ori mai dulce ca acesta;
- in retetele de bauturi, puteti folosi aceeasi cantitate de miere ca pentru zahar;
- trebuie sa reduceti cu un sfert cantitatea de lichid din reteta (de ex, pentru fiecare ceasca de miere, reduceti cu 1/4 de ceasca lichidul);
- pentru dulciurile care necesita coacere, trebuie sa coborati cu aprox. 15ºC temperatura cuptorului;
- mierea este acida si trebuie temperata cu bicarbonat de sodiu – la fiecare ceasca de miere inlocuita, adaugati 1/2 de lingurita de bicarbonat.

Alte sfaturi practice pentru servirea mierii
- pentru ca mierea sa alunece usor de pe ustensilele de masura, pulverizati pe ele ulei vegetal inainte de a masura mierea sau inmuiati-le in apa calda;
- mierea pasteurizata nu trebuie servita copiilor sub 18 luni;
- puteti adauga putina miere in orice produs gatit, iar acesta se va pastra proaspat mai mult timp – foarte practic mai ales atunci cand expediati mancare la distanta;
- folositi o miere de culoare deschisa pentru biscuiti si prajituri deschise la culoare si o miere de culoare mai inchisa pentru o aroma mai puternica in turta dulce sau ciocolata.

Autor:  Liana Hardt