Site coolinaria.ro

Gatim cu miere de albine


Gatim cu miere de albine In acest week-end, 20-22 aprilie, are loc la Bucuresti Targul National al Mierii, ocazie cu care ne-am propus sa va prezentam cateva retete si sfaturi pentru a include in alimentatie cat mai des acest ingredient deosebit de sanatos. Si nu este vorba doar de clasicele dulciuri.

Fripturi cu miere
De fapt, de curand v-am prezentat o reteta de Paste pentru pulpa de miel glazurata cu miere, dar ce nu v-am spus e ca, pe langa gustul deosebit, mierea ofera preparatului gatit si o durata de viata mai mare, avand proprietati conservante.
Alta carne care se prepara bine cu miere de albine este carnea de pui, marturie stand aceasta reteta foarte simpla de piept de pui cu sos de lamaie si miere, sanatoasa si prin inlocuirea uleiului de gatit cu untul.
O reteta ceva mai exotica este cea de creveti pane cu miere si nuca, potrivita pentru o masa festiva, ca aperitiv.

Deserturi cu miere
De la baclavale delicioase, care mustesc de miere si calorii, la deserturi mai usoare si sanatoase cum sunt salatele de fructe sau bauturi racoritoare de vara, ca aceasta limonada cu menta, mierea poate fi folosita cu succes ca indulcitor natural, putand inlocui zaharul in orice reteta.
Mai multe detalii despre cum se face aceasta substitutie puteti gasi aici: Cum depozitam si servim mierea.

Pentru un desert rapid si sanatos, puteti stropi cu miere felii de mar, presarand apoi putina scortisoara, sau puteti indulci un iaurt natural simplu. Daca aveti mai mult timp la dispozitie, serviti si un serbet de lamaie verde si miere.

Alte retete cu miere de albine
Un sos foarte simplu si gustos se obtine amestecand unt cu miere puternic aromata si inchisa la culoare, cum este mierea de Manuka, si coaja de portocala rasa fin. De fapt, poate fi servit si ca atare pe o felie de paine prajita la micul dejun, nu doar ca sos pentru friptura. Alt sos, afrodiziac de aceasta data, poate fi servit cu omleta sau cu clatite.

Pentru copii, propunem un sandvis cu unt de arahide, miere si felii de banane si o bautura nutritiva din lapte de soia, miere si ciocolata amaruie topita. Un truc bun pentru a-i face sa manance cu pofta legume sanatoase, este sa indulciti cu miere si lapte degresat o supa crema de morcovi.

Mierea si branzeturile
E drept ca branzeturile merg bine cu multe alimente si bauturi dulci, cele mai cunoscute asocieri fiind cele cu mere si vin, dar nimic nu se compara cu un platou de branzeturi servit cu miere, atata timp cat se fac asocierile potrivite si cantitatile sunt moderate.

- Branzeturile albastre, sarate si cu textura nisipoasa, se potrivesc foarte bine cu mierea de albine. Chiar daca de obicei va feriti de aceste branzeturi cu mucegai, retineti ca dulcetea mierii taie din aroma puternica a branzei.
- Ricotta pufoasa cu miere poate fi servita si ca mic dejun, si ca desert, fiind completata foarte bine cu bucati de smochine sau caise.
- Mierea taie si din gustul prea sarat al branzei feta sau al celei de capra, iar asocierea cea mai potrivita aici este cu miere de lavanda, de cimbru sau din flori de portocale.

Cand serviti aceasta combinatie invitatilor, recomandat este sa stropiti usor cu un fir de miere bucatile de branza, cu putin timp inainte de a le pune pe masa. Puteti servi mierea si intr-un bol alaturi de branzeturi, impreuna cu furculite de cocktail, pentru ca musafirii sa nu se murdareasca.

Un platou de branzeturi cu miere servit corespunzator ar trebui sa contina mai multe feluri de branza (de exemplu: Brie, Roquefort, Camembert, parmezan si branza de capra), fructe (felii de mere, pere, capsuni si boabe de strugure), precum si nuci caramelizate, care vor lega mai bine mierea aromata de restul platoului.

Autor:  Liana Hardt