Site coolinaria.ro

Mierea de albine - sanatate naturala


Mierea de albine - sanatate naturala Folosita de mii de ani si apreciata in intreaga lume pentru gustul sau deosebit, mierea are totodata calitati terapeutice observate inca din cele mai vechi timpuri. In plus, este bine de stiut ca mierea reprezinta doar unul dintre produsele stupului. Pe langa aceasta, calitati exceptionale au si polenul, propolisul, laptisorul de matca si chiar veninul albinelor.
Mierea provine din zaharul natural strans de plante pentru a fi folosit in formarea fructului.

O lingurita de miere reprezinta munca a sute de albinute harnice…dar si aproximativ 400 de substante extrem de valoroase pentru sanatatea noastra, care nu pot fi reproduse pe cale artificiala! Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural cunoscut si o veritabila minune a naturii cu efecte fabuloase asupra sanatatii noastre, motiv pentru care nu ar trebui sa treaca o zi fara a ne rasfata simturile si intreg corpul cu muuulte lingurite de miere.

Mierea de albine are proprietati antiseptice si antioxidante, favorizeaza regenerarea celulara si este un leac la indemana pentru cele mai variate afectiuni, de la arsuri si cicatrici pana la ulcer, diabet sau boli de inima. Cu un continut bogat de vitamina B, C, A, D, K dar si de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, mierea de albine purifica si intareste organismul intr-un mod cat se poate de natural si de placut!

Mierea este folosita cu succes si in curele de slabire, inlocuind zaharul din alimentatia zilnica si putand inlocui chiar si una din mese. Astfel, una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a depunerilor de grasime o reprezinta consumul zilnic a unei cani de apa in care s-a pus o lingura de otet de mere si una de miere. Consumat in fiecare dimineata, timp de doua saptamani, preparatul astfel obtinut poate duce la pierderea intre 4 si 6 kg. Atentie, insa: "dieta" nu trebuie repetata decat dupa trei luni de pauza.

Daca suferi de diaree, indigestie, gastrita sau ulcer, mierea n-ar trebui sa lipseasca din dieta ta. Ea favorizeaza digestia, stimuleaza metabolismul si actioneaza ca un pansament natural pentru stomac, dar si pentru rani, iritatii sau cicatrici reducand inflamatia si grabind vindecarea. Spre exemplu, durerea din gat poate fi rapid combatuta cu cateva lingurite de miere, calmand iritatia si distrugand bacteriile care cauzeaza infectia.

Mierea de albine te apara impotriva celei mai raspandite boli din lume, si anume caria dentara! 98% din populatia planetei sufera de carii, iar una dintre metodele de prevenire a lor este inlocuirea zaharului din alimentatie cu…miere.

Mahmureala? Tot mierea este solutia! Combina 15 ml de miere cu 80 ml de suc de portocale si 70 ml de iaurt si te vei “trezi” instant!

Mierea ocupa un rol foarte important si poate inlocui multe obiceiuri daunatoare sanatatii. De exemplu, dimineata, inainte sa iesi la alergat, lasa deoparte energizantul si ia o lingurita de miere; vei zbura in loc sa alergi! Daca te simti epuizat si lipsit de energie, o lingurita de miere goala sau in ceai iti reda vitalitatea instant, iar daca ai probleme de concentrare sau esti foarte solicitat intelectual, tot mierea de albine te pune pe picioare.

“Doza” zilnica de miere recomandata pentru un copil este, in medie, de 10 lingurite de miere pe zi, iar pentru un adult – dubla, adica aproximativ 100g.

Exista multe retete naturiste care au la baza mierea de albine: pentru bolile de inima, avand rolul de a imbunatati circulatia sanguina si de a intari ritmul cardiac, pentru artrita, pentru caderea parului, dureri de dinti, colesterol, raceala, acnee, probleme cu stomacul, intarirea sistemului imunitar, cancer, oboseala si obezitate.

Asadar, nu doar gustul face mierea de albine un aliment cu totul special, dar si numeroasele sale proprietati curative si anticangerigene! Mierea de albine previne infectiile si actioneaza asupra tuturor sistemelor organismului, de la sistemul digestiv la cel respirator si pana la nivelul pielii.

Autor:  Madalina Guta