Site coolinaria.ro

Cum sa gatim eficient primavara


Cum sa gatim eficient primavara Dupa supele calde si mancarurile grase de peste iarna, acum primavara ne imbie la picnic, gratar, salate si bauturi racoritoare. Si foarte bine face. Dar hai s-o intampinam in bucatarie cum se cuvine:

Preparam salate
Odata cu venirea primaverii, mancam mai usor si mai sanatos, iar salatele sunt foarte la indemana, pentru ca putem sa le incropim cam cu orice gasim prin frigider: tot felul de legume, paste, fructe, branzeturi sau orez.
De retinut:
- adaugati si spanac, rucola sau salata verde pentru un plus de vitamina C, vitamina A si acid folic
- pentru un plus de savoare, serviti salata cu un dressing corespunzator, dar nu in exces: putin ulei de masline, otet balsamic si mustar
- combinati salatele verzi cu fructe (bucati de portocala, mango) pentru un gust deosebit, un plus de vitamine si antioxidanti
- adaugati proteine la salata atunci cand o serviti ca fel principal: linte, naut, oua fierte sau nuci

Piureuri de legume
Pe langa supele reci care-si fac aparitia in aceasta perioada, in asteptarea verii, putem servi si legume pasate. Daca nu prea asociati piureul de legume cu o mancare racoroasa, iata o reteta cu mazare care va va schimba parerea.
Cu un plus de savoare dat de patrunjel si cu o consistenta gelatinoasa, ca un desert, acest preparat este atat sanatos, cat si gustos si aspectuos.

Pentru un plus de viteza, va recomandam o mulineta pentru legume care va ajuta si la supe-crema.

Fructe de sezon
Pe langa fructele consumate ca atare la micul dejun sau pe post de gustare intre mese, incepe acum delicioasa perioada a salatelor de fructe, a sucurilor fresh si, de ce nu, a inghetatelor si a iaurturilor racoritoare cu fructe, preparate in casa.

De preparatele acestea sanatoase, fara conservanti, se bucura mai ales copiii, care nu mai sunt ispititi de diversele deserturi cu ciocolata din comert.
Sucurile le puteti prepara cu ajutorul unui banal storcator de citrice, cu un blender sau un aparat pentru smoothie, iar combinatiile preferate de iaurt cu fructe cu o iaurtiera electrica. In plus, exista si variante de aparate care prepara pe langa iaurt si sorbet.

Mese in aer liber
Incet-incet, vine vremea iesirilor la iarba verde, la un picnic, la un gratar sau pur si simplu pe terasa, pentru cei norocosi care au casa cu gradina. Cum probabil stiti deja, gratarul nu este numai pentru mici, hamburgeri si carnati, puteti gati foarte bine un piept de pui usor si sanatos sau ciuperci la gratar, pe care sa le serviti alaturi de salate simple de rosii.

Pentru ca experienta mesei in aer liber sa fie completa:
- bucurati-va de muzica preferata, dar astfel incat sa nu-i deranjati pe cei din jur;
- gasiti sau improvizati suficiente locuri cu umbra, in functie de diversele momente ale zilei;
- serviti aperitive usoare, sandvisuri si bauturi racoritoare;
- folositi-va de servete de masa si tacamuri din plastic;
- repartizati totul astfel incat sa aiba suficienta greutate, sa nu fie luat de vant.

Autor:  Liana Hardt