Site coolinaria.ro

Sosuri pentru gratar


Sosuri pentru gratar Daca alegeti sa serviti carnea alaturi de un sos pentru gratar potrivit, garantati reusita iesirii la iarba verde. Deloc banal, acest sos pentru gratar poate avea diferite consistente si ingrediente care sa-l faca picant, afumat, dulceag sau acrisor, in functie de preferinte si de carnea (sau legumele) pe care urmeaza sa le serviti.

Dincolo de sosurile pentru gratar care se pot gasi in comert, cel mai indicat ar fi sa preparati chiar voi sosul, folosindu-va de cateva ingrediente de baza, pe langa care puteti improviza dupa bunul plac, pana ajungeti sa va creati propriul sos pentru gratar, ca o marca inregistrata a familiei.

Tipuri de sos pentru gratar
Ca baza pentru sosul de gratar, puteti alege intre aceste trei ingrediente binecunoscute: sos de rosii, otet sau mustar, completate cu putin zahar brun. Puteti folosi sosul atat in timp ce gatiti, cat si pentru asezonarea gratarului cand este servit, dar trebuie sa tineti cont ca sosul folosit pentru gatit nu trebuie sa contina prea multe rosii sau zahar, intrucat acestea ard usor si pot influenta negativ gustul carnii.

Sosul de gratar pe baza de rosii poate combina cu succes ceapa, usturoi, putin ulei, otet, mustar, precum si piper si zahar brun. Acesta e preferabil sa fie pregatit cu cateva zile inainte de iesirea la gratar si sa fie pastrat in tot acest timp la frigider, pentru ca aromele sa se intrepatrunda armonios.

Sosul pe baza de otet de mere, diluat cu apa calda, isi ia savoarea din zaharul brun, paprika si ardeiul iute de Cayenne, completate cu sare si piper dupa gust. Fiind mai mult lichid, puteti inmuia in el friptura de porc, de exemplu, mai ales asa-numitul "porc sfasiat".

Sosul pentru gratar pe baza de mustar contine la randul lui otet (balsamic) si zahar brun, dar particularitatea este data de putina zeama de lamaie si unt. Il puteti folosi cu succes si alaturi de carne de pui, in timp ce pentru peste la gratar e preferabil sa alegeti un sos de rosii.

Autor:  Liana Hardt