Site coolinaria.ro

Gratar de porc - sfaturi practice


Gratar de porc - sfaturi practice Cu porcul gatit pe gratar nu aveti cum sa dati gres niciodata. Carnea de porc poate fi pregatita oricum, oriunde si cu orice fel de saramura. Este destul de grasa, ce-i drept, insa daca o gatiti la gratar, o sa observati ca toata grasimea se topeste, facand-o mult mai delicioasa.

Pentru a va da seama cand este gatita carnea, incercati sa o desprindeti de pe gratar: daca ramane lipita inseamna ca nu a venit momentul inca. Se recomanda ca temperatura din interiorul fripturii sa fie de 71ÂșC. Acest lucru il puteti afla cu ajutorul unui termometru special pentru carne, care este de mare ajutor si nu costa nici foarte mult.

Bucatile de carne trebuie sa fie groase pentru a nu se usca in timpul gatirii si pentru ca produsul finit sa capete o culoare rozalie, apetisanta. Odata ce friptura s-a facut, trebuie luata de pe gratar, invelita in folie de aluminiu si lasata cateva minute "sa se odihneasca".
Daca vreti sa folositi diferite sosuri pentru gratar care contin si zahar, ideal este sa o faceti cu aproximativ 5-10 minute inainte sa luati carnea de pe gratar pentru a evita arderea ei.

Intotdeauna carnea gatita se va pune pe o farfurie curata, evitandu-se interactiunea cu zeama ramasa de la carnea cruda. Carnea de porc contine bacterii care se distrug numai prin gatit, de aceea este foarte important ca friptura sa fie bine patrunsa.

Este bine de stiut ca, daca tineti carnea de porc la saramura, aceasta va ramane frageda si nu se va usca. Nu exista expresia "a fost tinuta prea mult la saramura" pentru carnea de porc. Aceasta are nevoie de cel putin 3 ore pentru a asimila toate aromele si a deveni frageda. Carnea marinata se scoate din frigider si se lasa 30 de minute la temperatura camerei inainte de a fi pusa pe gratar.

Pe gratar, in afara fripturii de porc, puteti pregati si frigarui. Aveti nevoie de ceva pentru a taia cat mai rapid legumele, iar noi va recomandam un taietor de legume, care face ghirlande ce pot fi insirate cu usurinta pe bat. Cand faceti frigarui nu puneti foarte multa mancare, pentru a permite carnii si legumelor sa se gateasca uniform.
Daca folositi bete din lemn, este indicat sa le tineti in apa rece 15-20 de minute pentru a evita arderea lor.

Autor:  Madalina Guta