Site coolinaria.ro

Gatit cu aburi


Gatit cu aburi Pentru gatit, un lucru bun este reducerea cantitatii de apa, deoarece apa prea multa poate determina pierderea calitatilor nutritive. Gatitul la aburi nu inseamna numai sa reduci consumul de apa, ci si renuntarea la ulei sau grasimi, o schimbare binevenita pentru organism.

Consideri ca este momentul sa renunti la cateva kilograme, dar nu esti pregatita sa renunti si la mancarea gustoasa? Pai de ce ar fi nevoie sa faci asta cand poti gati extrem de sanatos si fara grasimi, la aburi, folosind atat aragazul, cat si cuptorul cu microunde.

Exista multe avantaje notabile ale gatirii la aburi: cantitatea ridicata a valorii nutritive, vitaminele nu se mai pierd prin abur si nici nu se dilueaza cu apa, grasimile nesaturate nu sunt captate de alimente, legumele preparate sunt mult mai gustoase deoarece sunt facute in suc propriu.
Atunci cand gatesti legume la aburi este important sa adaugi putina sare. Altfel, acestea vor avea un gust fad, iar sarea adaugata ulterior nu poate repara acest lucru.

Daca vrei sa incepi un trai de viata sanatos si ai optat pentru gatitul la aburi e bine sa stii ca orice fel de mancare poate fi gatit astfel. Peste sau carne fara grasimi? Nici o problema. Incearca Vasul de gatit cu aburi Mastrad din silicon - acesta coace repede carne si peste fara grasimi, conservand savoarea si vitaminele. Se poate aduce la masa direct din cuptorul traditional sau cel cu microunde.

Carnea si legumele contin o cantitate mare de apa care, odata pastrata in interiorul vasului, se transforma in aburi ce vor determina fierberea mancarii. Caldura trebuie sa fie distribuita uniform in vasul de gatit pentru a realiza acest lucru, de aceea se recomanda gatitul la foc mic si mancarea trebuie concentrata spre interior. Oalele facute pentru gatitul la aburi au o valva speciala pentru aburi care va incepe sa fluiere atunci cand mancarea este gata.

Cand gatesti in acelasi timp legumele cu carnea trebuie sa ai grija ca bucatile sa fie taiate egal pentru ca acestea sa se faca simultan. Trebuie retinut ca mancarea nu trebuie sa stea in apa, altfel gatitul va fi prin fierbere si nu la aburi. Vasul pentru gatit cu aburi la microunde are un compartiment special unde se pune apa, iar gaurile din capac permit vaporilor sa iasa.

Pentru a obtine o aroma mai interesanta, stropiti carnea sau legumele gatite la aburi cu niste zeama de lamaie.
In rest, despre gatitul la aburi numai de bine: reduci timpul petrecut in bucatarie, energia consumata si grasimile care fac atata rau organismului.

Autor:  Madalina Guta