Site coolinaria.ro

Capsunile - beneficii pentru organism


Capsunile - beneficii pentru organism Primele fructe la care incepem sa ne gandim atunci cand vine primavara sunt capsunile. Parfumate, cu un gust inegalabil, considerate afrodisiace datorita formei de inima si culorii aprinse, ele acapareaza pietele si supermarketurile, in asteptarea clientilor pofticiosi.

Aromatele fructe sunt desertul ideal in cazul unor musafiri sositi pe neasteptate, al unei seri romantice etc. Le apreciem pentru mireasma si gustul absolut incantatoare, dar ar trebui sa avem in vedere si aspectele care tin de sanatatea noastra. Iata cateva motive pentru care e bine sa consumam capsuni.

Capsunile - sanatate naturala
In primul rand, datorita continutului ridicat de antioxidanti, acestea combat imbatranirea precoce. Dintre oxidanti se remarca antocianina, care si da culoarea rosie fructului. Desi mai sunt dezbateri privind absorbtia acesteia de catre corp, se stie clar ca, datorita consumului de fructe bogate in antocianina, nivelul de acid uric din corp creste, el comportandu-se precum un agent antioxidant.
Capsunile sunt recomandate in special persoanelor care prezinta afectiuni renale, varice, reumatism etc. In India se spune ca mancatul oricarui fruct zilnic previne ruginirea articulatiilor.

In al doilea rand, capsunile diminueaza riscul unui eventual atac cerebral sau de cord. Intrucat au un continut ridicat de potasiu si magneziu, favorizeaza scaderea presiunii sangelui. Ba mai mult, combinatia de agenti antioxidanti si antiinflamatorii din aceste fructe previne aparitia cancerului de colon, esofagian sau de san.
Foarte important este si faptul ca ajuta la indreptarea functiilor motorie si cognitiva, imbunatatind echilibrul si coordonarea miscarilor.

Daca mancam regulat capsuni, avem riscuri mai mici sa ne imbolnavim de diabet de tip 2, intrucat ele mentin nivelul de zahar din sange in limitele normale. Cat despre persoanele care sufera de aceasta afectiune, pot consuma capsuni intrucat au un continut redus de hidrati de carbon si fructoza.

Fenolul din capsuni actioneaza si impotriva inflamatiilor, precum osteoartrita sau ateroscleroza, prin blocarea enzimei ciclooxigenate in aceeasi masura in care o fac aspirina si ibuprofenul. Dar, spre deosebire de acestea, ele nu au efecte secundare, precum sangerarile intestinale sau durerile de stomac.

Daca aveti o digestie lenesa, spre exemplu, in perioada aceasta trebuie sa profitati cat mai mult de capsuni. Datorita faptului ca sunt bogate in sodiu, calciu, fier si au putin acid salicilic, veti observa o imbunatatire a digestiei dumneavoastra.

Asadar, pe langa faptul ca sunt aromate, placute la vedere si delicioase la gust, capsunile ne ajuta sa prevenim unele afectiuni. Indiferent ca e vorba de cei mici, de adulti sau de batrani, aperitivele, salatele sau deserturile cu diverse fructe reprezinta o sursa bogata de calciu si vitamine.

Autor:  Alina Tibichi