Site coolinaria.ro

Capsuni - selectie, pastrare, servire


Capsuni - selectie, pastrare, servire Delicioase si sanatoase, capsunile n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra atata timp cat sunt in sezon. Servite ca atare, intr-o salata de fructe, o bautura racoroasa sau in deserturi complexe, vor asigura necesarul de vitamine al organismului in cel mai placut mod.

Cum alegem capsunile
Fiind fructe usor perisabile, capsunile ar trebui cumparate cu maxim cateva zile inainte sa fie folosite. Cand cumparati capsunile, asigurati-va ca acestea sunt tari, fara zone „batute” si de un rosu intens cu coditele verzi.

Retineti ca, odata culese, capsunile nu se mai... coc si, prin urmare, trebuie sa le evitati pe cele care sunt sterse sau au zone galben-verzui, pentru ca asta inseamna ca sunt acre si de calitate inferioara. De asemenea, capsunile de dimensiuni medii sunt adesea mult mai gustoase decat cele foarte mari.

Cum depozitam capsunile
Capsunile pot fi depozitate maxim 2 zile fara a-si pierde din calitatile nutritive, in principal vitamina C si antioxidanti. Trebuie tinute intr-un mediu cu umiditate ridicata, de 90-95%, in timp ce majoritatea frigiderelor asigura aproximativ 80%.

Pentru a evita umiditatea scazuta din cauza circulatiei aerului, se recomanda sa le pastrati in containerele speciale pentru fructe ale frigiderului sau in cutii cu capac, iar temperatura optima este de 2-3ºC. Inainte de a le depozita, scoateti din cutie capsunile care dau semne ca ar fi stricate, pentru ca risca sa le contamineze foarte rapid si pe celelalte.

Daca vreti sa congelati capsunile, acestea trebuie mai intai spalate si uscate usor cu un servetel, apoi asezate intr-un singur strat pe o foaie de copt sau o tava intinsa in congelator. Odata inghetate, le puteti muta intr-o punga de plastic si le mai tineti asa in congelator chiar si pana la un an, pana cand vreti sa le preparati. Ca sa-si pastreze culoarea, puteti turna putina zeama de lamaie peste ele.

Ce si cum gatim cu capsuni
In primul rand, nu smulgeti coditele capsunilor decat dupa ce le spalati si vreti sa le serviti – altfel, risca sa absoarba apa, ceea ce le modifica textura si gustul. In salate de fructe, totusi, capsunile rezista chiar si 2 zile, pastrate corespunzator la rece. Gatite, capsunile isi pierd din nutrienti, inclusiv vitamine, antioxidanti si enzime, fiind preferabil sa fie savurate cat mai proaspete.

Iata cateva idei:
- Adaugati felii de capsuni intr-o salata verde obisnuita;
- Pasati capsunile cu putin suc de portocale si folositi sosul pentru diverse deserturi racoritoare;
- Improvizati un desert rapid, asezand intr-un pahar de vin un strat de capsuni feliate, un strat de afine intregi si iaurt natural;
- Inmuiati capsunile in ciocolata pentru un rasfat in doi.

Sfat: Daca aveti nevoie de capsuni feliate, puteti folosi un feliator de rosii, iar daca aveti nevoie de ele pasate, puteti apela cu incredere la clasica presa pentru piure.

Daca vreti (si aveti posibilitatea) sa cultivati capsuni, nu mai stati pe ganduri: asa veti avea mereu capsuni proaspete. De retinut totusi ca, pentru a mentine o productivitate crescuta, plantele ar trebui inlocuite la 3-4 sezoane, iar pentru a evita contactul cu solul umed si diversi daunatori, trebuie ridicate pe niste suporturi speciale pentru capsuni.

Autor:  Liana Hardt