Site coolinaria.ro

Tipuri de ceai si beneficiile ceaiului


Tipuri de ceai si beneficiile ceaiului Considerat "medicamentul naturii", ceaiul a reprezentat de foarte multi ani alternativa pentru sanatate si fericire a popoarelor din Est, iar acum, mai nou, obiectul de studiu al celor din Vest. Ideea ca populatia consumatoare de ceai e mai sanatoasa a suscitat interesul multor cercetatori, care vor sa descopere beneficiile consumului acestei bauturi.

Toate tipurile de ceai provin din asa-numita planta Camellia sinensis. Miile de sortimente de plante de ceai variaza prin regiunea unde sunt cultivate, momentul anului in care sunt recoltate si procesul de prelucrare. Fiecare soi de ceai are caracteristicile sale, printre care gustul diferit, beneficiile pentru sanatate si nivelul de cafeina.

Potrivit unor studii, unele sortimente de ceai sunt benefice cand e vorba de cancer, boli de inima si diabet, diete de slabit si colesterol. Dupa cum a precizat Asociatia Dietetica Americana, se pare ca ceaiul nu are efecte secundare, astfel ca poate reprezenta o alternativa la consumul de cafea.

Beneficiile ceaiului verde, negru si alb
Denumirea de ceai este data mai multor bauturi, dar puristii considera ceai cu adevarat doar 5 sortimente, si anume: verde, negru, alb, oolong (un sortiment chinezesc) si pu-erh. Toate provin din planta Camellia sinensis, cultivata in China si India, si contin antioxidanti unici, numiti flavonoizi. Cei mai puternici dintre acestia, cunoscuti si drept ECGC, lupta impotriva cancerului, a bolilor de inima si desfunda vasele de sange blocate de cheaguri.

Sortimentele mentionate contin cafeina si teanina, care afecteaza creierul. Cu cat frunzele ceaiului sunt procesate mai mult, cu atat scade continutul de polifenol, care contine flavonoizi. Ceaiul chinezesc si cel negru se fierb, astfel ca au un continut mai scazut de polifenol decat ceaiul verde, dar, totusi, puterea lor de antioxidare ramane mare.

Ce nu stiai despre ceai
Ceaiul verde, facut din infuzie de frunze, are o concentratie mare de EGCG. Previne blocarea arterelor, ajuta la arderea caloriilor, reduce riscul dezvoltarii bolilor neurologice precum Parkinson si Alzheimer, reduce riscul de atac cerebral si imbunatateste nivelul colesterolului. Este cel mai popular sortiment de ceai, in principal pentru ca este bautura preferata in Asia.

Facut prin fierberea frunzelor, ceaiul negru are cel mai ridicat nivel de cafeina dintre toate formele principale de ceai. Potrivit unor studii, acest sortiment protejeaza plamanii de expunerea la fumul de tigara; reduce, de asemenea, riscul unui atac cerebral, mentine nivelul colesterolului in limitele normale si imbunatateste sistemul circulator. El contine aproximativ 20% din cafeina unei cesti de cafea.

Ceaiul alb nu se fierbe si nici nu se face la aburi. Un singur studiu a aratat ca acesta are cele mai mari proprietati anticancer posibile, in comparatie cu ceaiurile prelucrate, intrucat este cel mai pur si mai putin procesat dintre toate. Frunzele contin foarte putina cafeina si dau o culoare si aroma discreta. Ceaiul alb contine si antioxidanti, care sunt cei mai buni pentru piele.

Potrivit unui studiu, antioxidantii din ceaiul chinezesc au cel mai scazut nivel de colesterol "rau". Wuyi, un sortiment de ceai chinezesc, este puternic promovat drept supliment pentru scaderea in greutate, dar inca nu au fost studiate efectele adverse.
In general, ceaiul chinezesc mai este cunoscut si drept wu long. Are o aroma placuta si este pe jumatate fiert, asigurand aproximativ un sfert din cafeina unei cesti de cafea.
Ceaiul pu-erh e facut din frunze batrane si fierte, considerat drept ceai negru, iar frunzele lui se folosesc la prajituri.

Beneficiile ceaiului din ierburi
Facuta din ierburi, fructe, seminte sau radacini inmuiate in apa fierbinte, bautura are concentratii de antioxidanti mai scazute decat ceaiul verde, negru sau chinezesc. Compozitia chimica depinde in mare masura de plantele utilizate. Astfel, exista ceai de: ghimbir, ginkgo biloba, ginseng, hibiscus, iasomie, menta, musetel etc.

Ceaiul din ierburi nu e facut din frunzele plantelor Camellia. El este de trei feluri: ceai rooibos, mate tea si infuzie de plante. Ultimul e preparat din flori si frunze. Ceaiurile din ierburi nu contin cafeina si sunt bogate in vitamina C.

Ceaiul rooibos, sau ceaiul rosu, este facut dintr-un arbust rosu din Africa de Sud. El este o sursa buna de vitamine, minerale si antioxidanti. Nu contine cafeina deloc, favorizeaza digestia, intareste sistemul imunitar si actioneaza pentru sanatatea pielii, a dintilor si a oaselor. Mate tea e favoritul tuturor celor prefera cafeaua. Facut din frunzele plantei yerba mate, el asigura aceeasi energie precum o face cofeina.

Iata cate informatii pretioase despre ceai:
- antioxidantii din ceaiul de musetel previn aparitia complicatiilor in caz de diabet, precum pierderea vederii.
- potrivit unui studiu, consumul zilnic a trei cani de ceai de hibiscus scade tensiunea arteriala.
- ceaiul rosu contine flavonoizi, care lupta impotriva cancerului, dar studiile pe aceasta tema sunt destul de putine.
- ceaiul iti protejeaza oasele. Nu doar laptele intareste sistemul osos. Potrivit unei cercetari in care subiectii au fost impartiti in doua tabere, bautori si ne-bautori de ceai, persoanele care au consumat timp de 10 ani sau chiar mai mult un sortiment de ceai au avut oase mai puternice, in ciuda varstelor, a greutatii corporale, a fumatului etc.
- spre deosebire ce cafea, care este diuretica, ceaiul ne hidrateaza.

Beneficiile ceaiului instant
Ceaiul instant este la indemana oricui, intrucat se prepara foarte rapid. Ceea ce trebuie sa stim despre el e faptul poate contine foarte putin din ceaiul normal si foarte mult zahar sau indulcitori artificiali. Pentru a nu avea probleme de sanatate mai tarziu, e bine sa cititi cu atentie ingredientele mentionate pe ambalaj.

Poate avea ceaiul efecte negative pentru sanatate?
Majoritatea ceaiurilor sunt bune, dar FDA a tras un semnal de alarma cu privire la asa-numitele ceaiuri dietetice, care contin aloe, siminichie, crusin, precum si alte plante laxative. FDA avertizeaza consumatorii si in privinta suplimentelor pe baza de ierburi despre care se spune ca sunt bune impotriva durerii si a cancerului. Nici un asemenea efect nu a fost demonstrat de cercetatori.

Autor:  Alina Tibichi