Site coolinaria.ro

Dieta TLC ajuta inima, dar tinteste si scaderi bune in greutate!


Dieta TLC ajuta inima, dar tinteste si scaderi bune in greutate! Intrucat 2012 este anul in care se va promova mult mai serios alimentatia stiintifica si echilibrata in nutrimente, nu este deloc intamplator faptul ca cele mai populare diete in acest an sunt exact acele diete medicale care sustin sanatatea organismului si propun si bune pierderi in greutate, iar cele mai populare asemenea diete sunt in prezent regimul DASH, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale in timp record, si dieta TLC, care ne propune un nou stil de a trai, prin supravegherea mai atenta a ingredientelor folosite la prepararea meselor zilnice.

Dieta mediteraneana se situeaza abia pe locul al treilea in topul dietelor moderne de slabit, dar acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta dieta este mai degraba rezultatul unei traditii alimentare sanatoase a populatiilor din zona Mediteranei si mai putin rodul unor cercetari serioase ale medicilor si nutritionistilor. Alaturi de dieta TLC si regimul DASH, si dieta mediteraneana merita in consecinta avuta in vedere atat ca o alternativa buna la curele de slabit cat si ca o dieta sanatoasa pe termen foarte indelungat.

Obiectivele dietei TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) sunt simple si pline de bun-simt, aici cerandu-ni-se sa ne ferim mai tare pe viitor de toate alimentele care pot genera colesterol negativ in organismul nostru, protejandu-ne asa sanatatea inimii si a sistemului circulator, si de asemenea sa introducem in alimentatia mai multe alimente care stimuleaza pozitiv rata metabolismului, acestea putand sa ne ajute sa scadem sanatos in greutate si sa prevenim asa mult mai eficient efectele inaintarii in varsta asupra organismului nostru.

Legumele boabe, ouale, unele fructe nucifere si seminte, pestele si, desigur, fructele si legumele proaspete sunt alimentele favorizate de dieta TLC, toate avand un impact pozitiv asupra nivelului de colesterol din sange si oferind din belsug nutrimentele de care are nevoie organismul in fiecare zi. Metodele de gatit sugerate exclud insa din start prajirea alimentelor si procesarea uleiului vegetal la temperaturi inalte, fiind recomandate in schimb: apelul la cuptor, aburi sau fierberea alimentelor si consumarea uleiului vegetal pe cat posibil in stare naturala, fara a mai fi supus incalzirii.

Carbohidratii nu sunt pusi la zid de dieta TLC, insa se recomanda cu tarie apelul la carbohidratii complecsi din fructe, cereale si legume si evitarea carbohidratilor seci din alimentele procesate, in acest mod indepartandu-se de fapt si riscul introducerii grasimilor hidrogenate si a altor grasimi prezente mai mereu in produsele procesate bogate in carbohidrati. Un aport de pana la 60% de carbohidrati in meniul zilnic nu este deci negativ pentru nivelul de colesterol, dar acesti carbohidrati e bine sa provina preponderent din surse alimentare sanatoase.

Un alt principiu important dupa care se conduce dieta TLC priveste reducerea sodiului la dieta, din acest punct de vedere consumul de sare si alte produse incarcate de sodiu trebuind sa fie redus simtitor si cautati inlocuitorii mai sanatosi ai sarii sau facut apel la metode alternative de gatit, care permit pastrarea gustului preparatelor, dar si o reducere a cantitatii de sare introdusa la gatit. Combinat cu aceasta masura sanatoasa, se cere de asemenea si cresterea consumului de apa si lichide peste zi, astfel organismul fiind mai bine protejat de orice posibila inflamatie.

Nu in ultimul rand, dieta TLC isi datoreaza popularitatea si accentului pus pe aportul de fibre alimentare solubile si insolubile, acestea ajutand la detoxifierea organismului, dar mentinand la niveluri constante si colesterolul bun din sange. In acest fel, desi este in principiu doar o dieta medicala, dieta TLC poate fi adoptata impreuna cu intreaga familie, iar rezultatele vor fi dintre cele mai bune deopotriva pentru sanatatea familiei cat si pentru controlul bun asupra greutatii corporale.

Autor:  Lucia Mihailescu