Site coolinaria.ro

Despre cirese - sanatate naturala


Despre cirese - sanatate naturala Primul vestitor al verii sunt ciresele. Mari sau mici, albe sau rosii, ele deja incep sa se comercializeze. In cultura nipona, floarea de cires este un reper cultural important, spunandu-se ca "este printre fructe, ceea ce este samuraiul printre oameni".

Cel mai adesea, cand auzim de cirese ne gandim la dulceata si suc. De fapt, ele pot fi utilizate nu numai in bucatarie, ci si in cosmetica sau ca medicamente naturale. Spre deosebire de alte fructe, ciresele se gasesc tot timpul anului, sub diverse forme, uscate sau inghetate, suc sau pudra etc.

Daca aveti un ten obosit sau uscat, o masca din cirese mixate va ajuta la revigorarea fetei si o va hidrata.

Din punct de vedere medical, ciresele sunt utilizate impotriva inflamatiilor, pentru a reface organismul dupa efort si pentru a preveni guta. Inflamatiile sunt in stransa legatura cu riscul aparitiei atacului cerebral si al bolilor de inima.

Conform unui studiu realizat de cercetatorii Universitatii California, o portie mica de cirese micsoreaza nivelul acidului uric din sange in cazul femeilor. Excesul de acid uric favorizeaza aparitia gutei, un tip de artrita foarte dureros. Aceste lucruri sunt posibile datorita antioxidantilor si antocianinei, nutrienti binecunoscuti ca actionand impotriva inflamatiilor si a durerilor.

Decoctul din cozi de cirese este bun pentru afectiunile ficatului si rinichiului. Daca in decoct se pun frunze de mesteacan, de merisor si coada calului, atunci creste actiunea lor diuretica.

Potrivit altui studiu, consumul unei cantitati mici de cirese ajuta la refacerea organismului dupa un efort mare, precum in cazul atletilor. Ele sunt antidotul perfect atunci cand avem febra musculara. Cercetatorii Universitatii din Winona au ajuns la concluzia ca un gel preparat din suc de cirese, concentrat de cirese si glicerina reduce cu aproape un sfert durerile musculare.

Iar potrivit unui studiu efectuat in cadrul Universitatii de Stat din Michigan, antocianina, substanta care da culoarea caracteristica, amelioreaza durerile chiar mai eficient decat aspirina, in general. Crude sau pregatite sub diverse forme, ciresele contin aceleasi substante antiinflamatorii, potrivit Sistemului de Sanatate al Universitatii din Michigan.

Mai mult, aceste fructe varatice pot fi utilizate si pentru a combate insomnia intrucat ajuta la cresterea nivelului de melatonina, un hormon cu efect esential asupra calitatii somnului.

Cat despre gatit, cine nu a mancat macar o data clatite umplute cu dulceata de cirese? Cine nu s-a bucurat de un parfait delicios cu cirese, cine nu a incercat o supa din acest fruct? Ca sa va bucurati cat mai mult de gustul cireselor in felurite preparate, puteti face economie de timp folosindu-va de un aparat de scos samburii cireselor. Mai tarziu in sezon il veti putea folosi si pentru visine.


Autor:  Alina Tibichi