Site coolinaria.ro

Vinul - ingredient al preparatelor culinare


Vinul - ingredient al preparatelor culinare Vinul nu este utilizat la masa numai ca bautura, ci si ca ingredient al preparatelor culinare. Atunci cand vrem sa adaugam vin in mancare este foarte important sa tinem cont de cantitatea de alcool din bautura si de cum se comporta fata de celelalte ingrediente. Alcoolul nu da asa multa savoare mancarii pe cat ajuta la sublinierea aromei ingredientelor.

Ai grija, insa, atunci cand pui vin in sos sa fiarba cat de cat, altfel ar putea avea un gust aspru si usor afumat. Cand pregatesti sosul, fa-o fara a pune capac vasului si lasa-l pe foc pana cand vezi ca a scazut la jumatate. Dupa ce alcoolul se evapora, aroma sosului va fi si mai concentrata.

Iata 5 trucuri eficiente atunci cand vrei sa adaugi vin in mancare.
1. Aroma. Vinurile albe au gust de: mar, para, vanilie, caramel, ciuperci (cum este Pinot Noir). Vinurile rosii amintesc de: piersici, prune, cirese, cafea. Un sos cu creveti se va potrivi intotdeauna cu un Chardonnay.

2. Sec sau dulce. Un vin sec are foarte putin zahar in el si mai mult alcool, de obicei. Vinul dulce, in schimb, contine o mare cantitate de zahar.

3. Tanin sau acid. Acidul evidentiaza gustul ingredientelor, precum in cazul pestelui. Taninul provine din coaja de strugure si din samburi. Se stie ca vinurile rosii au mai mult tanin decat cele albe intrucat coaja strugurelui sta mai mult timp in zeama fructului. La vinul alb, in schimb, cojile sunt luate imediat din suc, astfel ca nu are timp sa absoarba taninul.

Acesta din urma influenteaza mult textura vinului. Astfel, daca pregatesti sos cu Cabernet Sauvignon, el va capata o concentratie mai mare pe parcurs ce mancarea va scadea. Daca aceasta nu are suficiente proteine si grasimi, va rezulta un sos cam astringent. Un sos vegetarian se potriveste mai bine cu un vin rosu mai sarac in tanin, precum Pinot Noir, sau cu un vin alb.

Ai comparat vreodata sosul de tomate cu un Merlot? Acidul din rosii poate arde vinul, facandu-l sa para fara gust. De ce? Pentru ca un vin Merlot este destul de sarac in acid. Pe de alta parte, Chianti Classico este alegerea ideala pentru mancarurile in care se pune si sos de tomate, intrucat strugurii sangiovezi au suficient acid pentru a rezista in sos.

4. In general, un vin cu savoare delicata se potriveste cel mai bine cu mancaruri cu arome la fel de delicate. Carnea de peste si de pasare se serveste cu vinul alb, iar cea de vita, cu vinul rosu.

5. Nu numai carnea in sine conteaza, ci si felul in care e preparata. Spre exemplu, o mancare condimentata cere un vin puternic. O mancare mai usoara si un sos au nevoie de vin alb.

Cum se pastreaza o sticla de vin desigilata
Imediat cum s-a luat capacul la sticla, bautura incepe sa-si schimbe aroma si gustul. Indiferent de cat de bun sau scump ar fi vinul, intr-un final va avea gust acru. De aceea, trebuie sa ai grija daca vrei sa folosesti vinul dintr-o sticla desigilata. E posibil ca mancarea sa capete alt gust decat cel pe care il doreai.

Ca sa reziste un pic mai mult, e de preferat sa pastrezi vinul la rece. Temperatura scazuta va incetini procesul de acrire a bauturii. Alt truc consta in transferarea vinului intr-un recipient mai mic, pentru a avea mai putin aer in interior.

Autor:  Alina Tibichi