Site coolinaria.ro

Beneficiile vinului pentru sanatatea noastra


Beneficiile vinului pentru sanatatea noastra Vinul, o bautura nobila, are puternice influente asupra sanatatii noastre. Unii dintre noi preferam un vin rosu, altii un vin alb, din varii motive. Se pare ca despre primul se spun foarte multe. In principiu, daca este consumat in cantitate moderata, este bun pentru memorie, sanatatea inimii, ajuta la intarirea sistemului imunitar si previne aparitia bolilor de oase.

Se pare ca vinul rosu are mai multe beneficii pentru inima decat alte bauturi, dar e posibil sa nu fie mai bun decat berea, vinul alb sau lichiorul, intrucat nu exista dovezi clare in acest sens. Antioxidantii din vinul rosu, numiti polifenoli, protejeaza vasele de sange ale inimii.

Resveratrolul, un polifenol specific, este o substanta care a atras atentia oamenilor de stiinta. El poate fi ingredientul cheie care reduce nivelul de colesterol “rau” si previne coagularea sangelui. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca majoritatea studiilor privind resveratrolul au fost facute pe animale, nu pe oameni. Cele aplicate pe soareci au aratat si ca acest polifenol ar putea preveni obezitatea si diabetul, amandoua cu un risc major pentru sanatatea inimii.

Resveratrolul provine din coaja strugurilor. Intrucat vinul rosu e lasat la fermentat cu tot cu coaja boabelor mai mult decat cel alb, contine mai mult resveratrol. Potrivit unor oameni de stiinta, nu e necesar sa bem vin. Chiar si consumul de struguri sau de suc de struguri ne ajuta sa absorbim resveratrol, fara a bea si alcool. Alte fructe care contin resveratrol sunt alunele, coacazele si afinele. Ar merita mentionat si faptul ca exista pe piata suplimente cu acest polifenol.

Multe studii au aratat ca un consum moderat din toate tipurile de alcool este benefic pentru inima, nu numai alcoolul din vinul rosu.

Potrivit unei cercetari efectuate pe un grup de persoane in varsta, vinul imbunatateste vizibil capacitatea de memorare. Apoi, cercetatorii britanici au ajuns la concluzia ca oamenii care beau un pahar de vin zilnic isi reduc cu 11% riscul de contractare a bacteriei Helicobacter pylori, careia i se datoreaza gastritele, ulcerul si cancerul de stomac.

Mai mult, oamenii de stiinta australieni au facut o comparatie intre cateva femei sanatoase si un grup de femei cu cancer ovarian. Rezultatul? Au descoperit ca un pahar de vin consumat zilnic pare sa reduca riscul de dezvoltare a cancerului cu aproximativ 50%. Un studiu al Universitatii din Hawaii intareste aceasta afirmatie.

In medie, femeile care beau vin in cantitati moderate par sa aiba o structura osoasa mai puternica decat cele care nu consuma deloc. S-a observat foarte clar ca alcoolul mareste nivelul de estrogen, iar acest hormon incetineste distrugerea oaselor, prevenind aparitia osteoporozei.

Cat despre femeile aflate la premenopauza care beau aproximativ un pahar de vin zilnic, se pare ca prezinta un risc mai scazut cu aproximativ 40% de a dezvolta diabet de tip 2, conform unui studiu realizat pe parcursul a 10 ani de Harvard.

Asadar, vinul rosu este benefic pentru sanatatea noastra. Important este sa respectam indicatiile tuturor doctorilor, si anume sa nu facem abuz. Un consum moderat ne va scuti, astfel, de multe neplaceri.

Autor:  Alina Tibichi