Site coolinaria.ro

Spanacul - sanatate naturala


Spanacul - sanatate naturala Popeye Marinarul, unul dintre cele mai celebre personaje de desene animate, e renumit pentru cutiile cu spanac pe care le avea tot timpul la el si la care apela atunci cand ii trebuia multa forta sa se lupte cu vreun adversar. Cu totii stim ca prindea puteri imense, dar am fi surprinsi sa constatam ca astfel se ferea de inflamatii, stres, probleme cardiovasculare, boli de oase, cancer etc.

Nutrienti
Dintre cele mai sanatoase legume din lume, spanacul se remarca in ceea ce priveste continutul de nutrienti. Bogat in vitamine si minerale, el are putere antioxidanta mare. Spanacul este una din cele trei legume la care se recomanda fierberea pentru a reduce concentratia de acid oxalic.

O noua categorie de nutrienti descoperiti in spanac e reprezentata de glicoglicerolipide. Acestea sunt principalele molecule grase din membranele organelor sensibile la lumina din majoritatea plantelor. Sunt indispensabile in procesul de fotosinteza. In orice caz, un studiu recent efectuat in laboratoare a aratat ca glicoglicerolipidele din spanac pot proteja sistemul digestiv in special de inflamatii.

Vitamine
Majoritatea flavonoidelor si carotenoidelor din spanac care previn inflamatiile actioneaza si ca antioxidanti. Intrucat aceasta leguma este o sursa excelenta de vitamina C, vitamina E, mangan si betacaroten, precum si de zinc si seleniu, nu e de mirare ca actioneaza si impotriva stresului. Acesta poate avea efecte si asupra vaselor de sange, spre exemplu, determinand aparitia tensiunii. Interesant de stiut este faptul ca peptidele din spanac scad presiunea sangelui prin inhibarea enzimei numite angiotensin.

Tot la acest capitol trebuie amintit faptul ca spanacul are o cantitate importanta de vitamina C. Potrivit unor cercetari recente, frunzele care arata mai proaspete au mai multa vitamina C decat cele care sunt destul de decolorate. Autorii studiilor sugereaza ideea ca un supliment de vitamina C mai mare protejeaza toti fitonutrientii sensibili la oxigen din frunze si le face sa arate mai proaspete, nu vestede.

Impotriva cancerului
Intr-un alt studiu, cu privire la riscul dezvoltarii cancerului de prostata si la consumarea legumelor, printre care spanac, broccoli, conopida, varza de Bruxelles etc., numai spanacul s-a remarcat cu o protectie semnificativa impotriva acestei boli. Interesant de stiut este faptul ca el ofera o protectie destul de mare mai ales impotriva cancerului de prostata agresiv, adica cel aflat in stadiile III sau IV.

Autorii studiului nu au vorbit si despre substantele specifice din spanac care ar putea avea un aport in evitarea riscului dezvoltarii cancerului de prostata. Oricum, se stie sigur ca in spanac se gasesc din belsug carotenoide anti-cancer unice – numite epoxixantofile –, desi e posibil sa nu fie absorbite precum altele, gen betacaroten sau luteina.

Mai mult, proprietatile anti-cancer ale spanacului au atras atentia oamenilor de stiinta si i-au determinat sa produca niste extracte din spanac care sa incetineasca riscul dezvoltarii cancerului de stomac.

Beneficii pentru sistemul osos
Vitamina K din spanac este deosebit de importanta pentru sanatatea sistemului osos. Vitamina K1 ajuta la prevenirea aparitiei fracturilor. In plus, bacteriile din intestinele noastre transforma K1 in vitamina K2, care activeaza osteocalcina, o importanta proteina non-colagena din oase. Aceasta din urma are rolul de a pastra calciul in oase.

Depozitarea – o problema?
Multi oameni sunt ingrijorati cu privire la continutul de nutrienti din legumele sensibile, gen spanac, intrucat aceste legume sunt depozitate in cutii de plastic si mereu supuse luminii.

Potrivit unui studiu recent in domeniul alimentatiei, antioxidantii din spanac nu sunt afectati de conditiile unei asemenea depozitari. De fapt, continutul de nutrienti, atunci cand este expus constant la lumina, e chiar mai mare decat in cazurile in care spanacul se tine in intuneric complet. Studiul s-a desfasurat pe perioada a 9 zile, iar spanacul a fost tinut la o temperatura de 9 grade Celsius.

Asadar, indiferent ce tip de spanac mananci, este important de stiut ca el previne aparitia multor probleme de sanatate.

Autor:  Alina Tibichi