Site coolinaria.ro

Tensiunea arteriala moderata prin alimentatie


Tensiunea arteriala moderata prin alimentatie Foarte putine persoane sunt atente la dieta lor zilnica si inca mai putine persoane opteaza pentru o dieta echilibrata care sa asigure necesarul de vitamine si minerale, dar fara a castiga deloc in greutate, eliminand grasimile atat de periculoase pentru sanatatea noastra generala. In prezent aproape un sfert din populatia adulta sufera din acasta cauza, cea mai frecvent intalnita afectiune fiind tensiunea arteriala crescuta ca rezultat direct al alimentatiei neadecvate.

Exista diete verificate stiintific care reusesc sa aduca un aport util de calciu si potasiu, reducand la minimum sodiul si grasimile saturate, prin care tensiunea arteriala poate scadea la cote acceptabile in cel mult trei saptamani. Uneori, daca se respecta cu strictete aceste diete se poate chiar reduce multumitor si nivelul colesterolului din sange, dar aici trebuie completata dieta si cu mici suplimente, mai ales daca este vorba de un stadiu mai avansat al acestei afectiuni.

Foarte important in problemele legate de tensiunea arteriala este aportul de potasiu benefic atat pentru buna mentinere a sistemului cardio-vascular cat si pentru reducerea presiunii arteriale atunci cand aceasta depasste limitele normale. Potasiul este eficient si in echilibrul sistemului nervos, dar in ciuda acestor fapte multi adulti uita sa introduca in alimentatia zilnica si sursele naturale de potasiu regretand acest lucru mai tarziu. Printre produsele alimentare cu continut mare de potasiu se afla: cartofii, bananele, broccoli, portocalele, spanacul, rosiile, smochinele, pepenele galben si iaurtul.

Calciul nu trebuie nici acesta neglijat in alimentatia zilnica el putand ajuta pe langa problemele vasculare si la mentinerea unei bune sanatati a oaselor. Un aport bun de calciu, dar fara excese, ajuta peretii vaselor de sange sa elimine usor aglomerarile de grasimi. Ca surse importante de calciu se pot alege laptele si produsele lactate, iar daca exista alergii la aceste produse se poate apela fara probleme la legume, fructe si zarzavaturi precum: broccoli, spanac, laptuci, tofu, cereale integrale, suc natural de portocale fortificat cu calciu si, bineinteles, zarzavaturi de sezon de culoare verde-inchis.

Autor:   Lucia Mihailescu