Site coolinaria.ro

Sparanghelul - beneficii pentru sanatate


Sparanghelul - beneficii pentru sanatate Sparanghelul este renumit pentru gustul sau asemanator cu al conopidei. Gatit la aburi, prajit, la cuptorul cu microunde, el este o adevarata delicatesa. Totusi, nu e renumit numai pentru acest lucru, ci si pentru proprietatile sale vindecatoare. In latina, sparanghelul, sau asparagusul, inseamna medicament. In principal, sparanghelul este bun antiinflamator, regleaza tractul intestinal, previne aparitia bolilor de inima si a blocajelor arteriale si detoxifiaza corpul.

Beneficiile antiinflamatorii ale sparanghelului
Multe caracteristici ale sparanghelului au fost asociate cu fitonutrientii din radacina sa, in special cu saponinii. Nu e deloc surprinzator faptul ca are proprietati antiinflamatorii, intrucat furnizeaza o combinatie unica de nutrienti, printre care asparanin A, sarsasapogenin, protodioscin si diosgenin.

Potrivit catorva studii, prin care s-a comparat capacitatea antioxidanta a altor legume cu cea a sparanghelului, s-a ajuns la concluzia ca acesta din urma, desi se afla sub spanac intr-un top al legumelor, asigura o mare cantitate de antioxidanti.

Consumul de sparanghel furnizeaza vitaminele B, C, E si K, betacaroten, zinc, mangan si seleniu, ba chiar si glutation, acid folic (foarte important in dezvoltarea celulara), sulf, fosfor etc. Datorita complexului de vitamine B este utilizat in cazul anemiei, asteniei, depresiei si imbunatateste capacitatea de gandire si de concentrare. Vitamina K ajuta la prevenirea osteoporozei si a osteoartritei.

Efectele asupra sistemului digestiv
In primul rand, sparanghelul este bogat in fibre si intr-o cantitate apreciabila de proteine, ambele ajutand la reglarea digestiei. In al doilea rand, ofera o importanta sursa de inulina, un tip unic de carbohidrat. Spre deosebire de majoritatea carbohidratilor, inulina nu se descompune imediat cum ajunge in sistemul nostru digestiv. Trece nedigerata pana in intestinul gros, unde se transforma in hrana bacteriilor “bune”, ajutand la absorbtia mai buna a nutrientilor si micsorand riscul de dezvoltare a alergiilor si a cancerului de colon.

Sanatatea inimii
Despre aceasta leguma se mai spune ca previne aparitia bolilor de inima si a blocajelor din artere, datorita acidului folic.

Anti-cancer
Intrucat pana acum s-au facut cercetari numai pe soareci si sobolani, este destul de devreme sa precizam ca sparanghelul are si proprietati anti-cancer.

Consumat sub forma de ceai, sparanghelul detoxifiaza corpul si favorizeaza pierderea kilogramelor in plus.

Autor:  Alina Tibichi