Site coolinaria.ro

Caisele - sanatate naturala


Caisele - sanatate naturala Nu numai ciresele sunt primul semn al anotimpului estival, ci si caisele. Ele se gasesc tot timpul anului in comert, dar intervalul mai-august reprezinta sezonul lor.
Despre caise se stie ca sunt bune, in primul rand, pentru sanatatea ochilor si a inimii.
Betacarotenul si licopenul favorizeaza oxidarea colesterolului "rau", ajutand la prevenirea afectiunilor cardiovasculare.

Protejeaza ochii
Datorita vitaminei A, un antioxidant puternic, dar si a altor nutrienti, consumul de caise imbunatateste vederea si impiedica radicalii liberi sa distruga celulele si tesuturile. Acestia pot influenta aparitia cataractei si a degenerarii maculare.
Conform unor studii in domeniu, persoanele de sex feminin care au un continut ridicat de vitamina A in corp prezinta un risc de a dezvolta cataracta cu 40 de procente mai mic. Alte studii de specialitate au aratat ca, prin consumul a 3 sau mai multe fructe, se reduce riscul dezvoltarii afectiunilor oculare odata cu inaintea in varsta.

Impiedica dezvoltarea cancerului de prostata
Mai mult, caisele pot impiedica aparitia cancerului de prostata, iar asta datorita continutului de licopen si carotide. Acestea doua, in asociere cu ceaiul verde, scad riscul dezvoltarii unei afectiuni la prostata cu aproximativ 85 de procente, comparativ cu persoanele care nu au vrut sa bea ceai verde, potrivit altui studiu de specialitate.

Beneficii pentru frumusete
In sezonul cald, care deja incepe sa-si faca simtita prezenta, trebuie aplicate masti pentru tonifierea tenului. Cateva felii tinute cam o jumatate de ora pe fata vor hidrata suficient tenul. Pentru hranirea si catifelarea pielii fetei, este necesara o masca din caise, iaurt si putina zeama de lamaie.

Despre caise se mai stie faptul ca reprezinta o sursa importanta de vitamina C, fibre si potasiu, lucru ce aduce o multime de beneficii, printre care prevenirea constipatiei si a problemelor digestive. Datorita continutului si de vitamina B, magneziu si fier, caisele ajuta la fortifierea oaselor si favorizeaza tonifierea intelectuala a sistemului nervos. Vitamina B se gaseste mai mult in caisele uscate decat in cele proaspete.

Intrucat o singura caisa are mai putin de 20 de calorii, este perfecta pentru o gustare. Caisele uscate sunt usor laxative, motiv pentru care trebuie consumate cu moderatie.

In cazul acestor fructe, chiar si samburii sunt utilizati. Astfel, uleiul extras din ei e renumit in domeniul cosmeticii datorita proprietatilor de catifelare a pielii. Samburii copti se utilizeaza pentru a da aroma lichiorurilor. Medicamentul Laetrile, utilizat in cazul unor tratamente controversate ale cancerului, este facut tot din samburi de caise.

Autor:  Alina Tibichi