Site coolinaria.ro

Cum depozitam cafeaua si trucuri practice


Cum depozitam cafeaua si trucuri practice Majoritatea dintre noi suntem obisnuiti sa bem tot felul de sortimente de cafea. Intrucat este un pic mai pretentioasa, trebuie sa avem in vedere cateva lucruri. In primul rand, ea isi pierde foarte repede din aroma si gust, indiferent daca este boabe sau macinata. In al doilea rand, precum usturoiul, cu cat este mai maruntita, cu atat este si aroma mai puternica.

Un varf de cutit de sare pus in cafea ajuta la prevenirea acidului din bautura.
Ca sa poata fi utilizata in sosuri, trebuie inghetata in formele de gheata.
Pentru o aroma deosebita, in cafea se pot pune scortisoara, nucsoara etc.

Cum se pastreaza cafeaua
Atunci cand e vorba de cafea, trebuie evitate doua lucruri: aerul si umezeala. Boaba de cafea isi pierde destul de repede aroma, asadar este important sa stim cum sa o depozitam. Cafeaua boabe poate fi pastrata in cutii inchise ermetic, intr-un loc racoros, intunecat si uscat, pana la doua saptamani. Ca sa intre cu cat mai putin aer in contact, umpleti pana sus recipientul cu cafea.

Pentru o perioada mai mare de timp trebuie pusa in vid, pentru a nu intra in contact cu umezeala, si bagata in frigider. Astfel rezista aproximativ 3 luni. Aceasta ultima varianta este mai putin recomandata intrucat cafeaua are proprietatea de a absorbi mirosul si gustul alimentelor din jur. In plus, isi cam pierde din savoare din cauza ca procesul de inghetare dezintegreaza uleiurile naturale existente in boabe.
Daca o scoti de la rece, nu o mai baga inapoi. Risti sa isi piarda toata aroma.

Din momentul in care este deschisa punga, cafeaua incepe sa-si schimbe gustul si nu mai are aceeasi prospetime. Pentru a o pastra cat mai mult, trebuie mutata in cutii de sticla sau ceramica, in care sa nu intre aerul. Poate fi pusa si intr-un recipient de plastic daca e tinuta intr-un loc racoros si intunecat. Daca preferi sa o tii in ambalajul original, ai grija sa-l inchizi bine.

Cafeaua macinata trebuie consumata cam in doua saptamani.
Cel mai bine, daca vreti sa va bucurati de o cafea deosebit de aromata, este sa macinati boabele in fiecare zi.

Ce poti face cu restul de cafea:
- stropeste plantele din gradina pentru a le feri de daunatori;
- curata vesela;
- un peeling precum in cabinetele de infrumusetare.

Autor:  Alina Tibichi