Site coolinaria.ro

Alimentele de tip organic intarzie sa isi arate eficienta crescuta pentru sanatatea populatiei


Alimentele de tip organic intarzie sa isi arate eficienta crescuta pentru sanatatea populatiei Foarte bine promovate in presa audio-vizuala si cea scrisa, produsele de tip organic nu reusesc inca sa isi dovedeasca superioritatea lor pentru stimularea unei alimentatii echilibrate si a unei mai bune sanatati a populatiei, lumea incepand deja sa murmure si sa isi afiseze nemultumirea cu privire la aceste produse care primesc pe eticheta mentiunea "organic", dar care nu par sa fie cu nimic mai pretioase decat oferta micilor nostri producatori, acestia continuand sa isi vanda marfa lor destul de bine si deloc suparati ca propriile lor produse primesc o nota mai mica decat cele asa-numit organice.

Mai nou, chiar si studiile medicale internationale incep sa atraga atentia asupra riscului de contaminare pe care il pot prezenta anumite produse organice, aici fiind vorba mai ales despre cele de origine animala, aceste produse nefiind tratate sau procesate mai deloc sau chiar deloc si de aceea putand sa fie purtatoare de bacterii foarte periculoase precum E. coli sau Salmonella, bacterii care au cunoscut mutatii serioase in ultimii ani si care nu mai pot fi depistate sau combatute la fel de eficient ca in trecut.

La fermele de crestere a animalelor sau la fermele agricole unde se produc alimente de tip organic, apa si materiile provenite de la animale pot contamina foarte rapid si pe nestiute intreaga populatie de animale, o parte dintre bacterii putand chiar sa treaca si inspre produsele vegetale si sa le contamineze si pe acestea fie prin intermediul apei, fie prin intermediul balegarului folosit pentru fertilizarea organica a solului.

Mai mult decat atat, medicii nu au reusit pana in prezent sa ajunga la niste concluzii solide care sa justifice pretul crescut al alimentele organice in raport cu cele obisnuite, ei subliniind faptul ca, de cand cu promovarea alimentelor organice, au cam inceput sa dispara de pe piata si anumite produse alimentare ieftine si sanatoase, de maxima importanta pentru protejarea populatiei de boala, precum painea neagra, fara aditivi suspecti, cerealele integrale simple, legumele si fructele din productia locala, ouale proaspete si alte produse similare, altadata sigure pentru consum si disponibile din belsug, dar in prezent inlocuite fie cu unele produse riscante pentru consumatorul de rand, fie cu variantele lor organice, mult prea scumpe pentru a fi luate in considerare de cetateanul de rand.

Este cert faptul ca o mica parte dintre produsele organice de pe piata sunt intr-adevar net superioare ca valoare nutritiva variantelor lor neorganice din comert, dar este la fel de adevarat si faptul ca destul de multe dintre produsele obisnuite contin de asemenea nutrimente valoroase pentru organismul uman, in cantitati suficiente pentru a se intretine o alimentatie echilibrata cu un buget economic si nicidecum cu unul de lux. Din acest motiv, pana la momentul prezent, nu se poate justifica nicidecum promovarea agresiva a produselor organice in defavoarea celor neorganice, analizele stiintifice aratand ca diferentele sunt uneori minime in ce priveste aportul de nutrimente real la o dieta sanatoasa.

Se propune in consecinta atat producatorilor alimentari cat si consumatorilor sa acorde o atentie egala deopotriva alimentelor organice cat si celor neorganice pentru consumul zilnic, in ambele situatii fiind nevoie de exercitarea de precautii privitor la siguranta alimentara precum si de o selectie mai atenta a ingredientelor sanatoase pentru prepararea meselor zilnice. Nu intotdeauna o persoana care consuma preponderent alimente organice va fi mai protejata de boala si de asemenea nici persoanele care aleg constant produse alimentare foarte ieftine nu se poate spune ca se alimenteaza sanatos.

Secretul unei diete de succes, daca exista unul, consta mai ales in modul de preparare a alimentelor, acestea trebuind mereu sa fie foarte bine spalate, procurate din surse de incredere si, bineinteles, gatite prin metodele cele mai sanatoase, care vor pastra si nutrimentele in cantitati optime, dar vor si elimina eficace multe dintre bacteriile care mai pot fi prezente in produsele aduse de la piata. Astfel se poate intr-adevar obtine un maximum de beneficii in plan alimentar, fiind pana la urma mai putin important sa iti procuri ce e mai scump pe piata si mult mai potrivit sa selectezi atent produsele preferate, sa le depozitezi corect si, intr-un final, sa le gatesti cat mai gustos si sanatos posibil.

Autor:  Lucia Mihailescu