Site coolinaria.ro

Vinetele - beneficii pentru sanatate


Vinetele - beneficii pentru sanatate Se crede ca vinetele sunt originare din India, unde cresteau in salbaticie, si ca prima data au fost cultivate in China. Au fost aduse in Europa in Evul Mediu, de mauri. In secolul al XVIII-lea, si francezii, si italienii cultivau vinete, cunoscute si sub denumirea de aubergine, melongene si brinjal. Vinetele au ajuns pe taramul Statelor Unite ale Americii in 1806, fiind duse de catre Thomas Jefferson, care era si botanist. Despre aceste legume se stie ca reduc riscul devoltarii cancerului, ajuta la pierderea kilogramelor in plus, sunt bune pentru sanatatea pielii si a parului, lupta impotriva diabetului de tip 2 etc.

Riscuri mai mici de dezvoltare a cancerului
Utilizate cum trebuie, vinetele pot oferi multe beneficii pentru sanatate, printre care prevenirea si tratarea cancerului. Ele sunt extrem de folositoare mai ales in tratarea afectiunilor de colon, datorita cantitatii mari de fibre. Intrucat acestea din urma constituie un nutrient destul de poros, au tendinta sa absoarba toxinele si chimicalele care pot duce la dezvoltarea cancerului de colon. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, e necesara includerea in dieta si a cojii de vinete. Potrivit unor cercetari, ea contine mai multe fibre decat vinetele in sine.

Angiogeneza reprezinta formarea unor noi vase de sange si constituie un proces normal in vindecarea ranilor. Ea joaca un rol important si in dezvoltarea si raspandirea cancerului prin hranirea cu oxigen si nutrienti a celulelor canceroase. Conform unui studiu al Departamentului de Stiinte Nutritionale din Japonia, nasunina, antioxidant care se gaseste in coaja vinetelor, este un inhitor al angiogenezei si poate fi utilizata pentru prevenirea bolilor asociate acesteia.
Alte studii au aratat ca antocianina din coaja vinetelor impiedica divizarea celulelor canceroase.

Benefice pentru pierderea kilogramelor in plus
Fibrele din vinete nu numai ca lupta impotriva cancerului, ci sunt bune si pentru slabit. Fiind mai voluminoase, ele ocupa mult spatiu in stomac. Asadar, prin consumul de vinete sub forma de salate, persoanele aflate la dieta vor avea o senzatie de satietate mai puternica, iar la masa propriu-zisa vor consuma mai putine calorii. In plus, intrucat fibrele se digera destul de greu, satietatea va persista mai mult timp, astfel ca ele nu vor fi tentate sa ia mici gustari.

Sursa de sanatate
Vinetele sunt o buna sursa de vitaminele B1, B6, potasiu (vital pentru functionarea inimii), magneziu (benefic pentru sanatatea sistemului nervos si a inimii; lupta impotriva bacteriilor si a virusilor), mangan (ajuta la coagularea sangelui), fosfor, acid folic, acid nicotinic etc.

Nasunina, o antocianina care se gaseste in pielita vinetelor, este un antioxidant puternic, care regleaza nivelul de fier din corp. In studiile facute pe animale s-a descoperit ca ea protejeaza lipidele din membranele celulare ale creierului fata de actiunea radicalilor liberi.
Nasunina este si un compus complex de fier. Desi acesta e responsabil de transportul oxigenului spre celule, de functionarea normala a sistemului imunitar si de sinteza colagenului, in cantitatea prea mare nu este benefic. Daca in corp e prea mult fier se poate ajunge la boli de inima sau chiar cancer, intrucat creste nivelul de radicali liberi.

Sanatate pentru par si piele
Vinetele contin o mare cantitate de apa, iar aceasta are un rol important in mentinerea sanatatii parului si pielii. Persoanele care sunt deshidratate risca sa-si deterioreze parul, sa aiba o piele grasa, uscata si cu multe riduri.

Controlarea diabetului de tip 2
Asociatia Americana de Diabet, Clinica Mayo si Programul National de Educare in privinta Diabetului, din Statele Unite ale Americii, recomanda o dieta pe baza de vinete drept alternativa pentru mentinerea sub control a diabetului de tip 2. Motivul il constituie continutul ridicat de fibre si de carbohidrati solubili.
In plus, rezultatele unui studiu au aratat ca extractele de fenol din vinete blocheaza enzimele care duc la dezvoltarea diabetului de tip 2, prin controlarea absorbtiei glucozei, si reduc presiunea sangelui.

Scaderea colesterolului
Deseori, vinetele sunt utilizate si pentru scaderea colesterolului, dar, intrucat nu exista date concrete, este necesara o analiza mai atenta a eficacitatii lor in privinta acestui lucru.

Este important de stiut faptul ca persoanele care sufera de guta trebuie sa evite consumul de vinete.

Autor:  Alina Tibichi