Site coolinaria.ro

Broccoli - sanatate naturala


Broccoli - sanatate naturala Broccoli este originar din varza salbatica europeana si a fost introdus in Anglia la inceputul secolului al XVI-lea, sub denumirea de "sparanghel italian". Pe taram american a ajuns datorita imigrantilor, devenind foarte cunoscuta in anii '20, cand Compania D'Arrigo Bros.a inceput sa o cultive in San Jose, California. Iata cateva beneficii ale consumului de broccoli pentru sanatatea noastra.

Sursa de vitamine
Broccoli furnizeaza o cantitate apreciabila de vitaminele K, C, B6, E si A, acid folic, fibre dietetice, fosfor, potasiu, magneziu, mangan si zinc. De asemenea, ajuta la eliminarea deficitului de vitamina D.

Broccoli este si o sursa buna de kaempferol, un flavonoid. Potrivit unor cercetari destul de recente, acesta poate diminua impactul posibilelor substante alergogene asupra corpului nostru.

Vitaminele, mineralele, flavonoidele si carotenoidele din broccoli conlucreaza pentru scaderea stresului oxidativ. Capacitatea acestor nutrienti de a sprijini metabolismul si de a evita formarea moleculelor reactive in numar prea mare ajuta la diminuarea riscului de aparitie a cancerului.

Lupta impotriva cancerului
Combinatia unica de antioxidanti, componente antiinflamatorii si detoxifiante care se gaseste in broccoli face acest aliment unic pentru prevenirea cancerului. Una din recomandarile Societatii Americane de Cancer pentru micsorarea riscului de dezvoltare a cancerului consta in consumul de legume din familia cruciferelor, din care face parte si broccoli.

De ce? Pentru ca aceste legume sunt bogate in sulforafan, un compus chimic organic despre care se stie ca impiedica dezvoltarea diverselor maladii. Un studiu al Scolii de Medicina din Mount Sinai, New York, a demonstrat actiunea sulforafanului in blocarea dezvoltatii celulelor canceroase ovariene.

Consumul de broccoli poate sa reduca si riscul de aparitie a cancerului de prostata, mamar, de stomac, ovarian, de plamani etc. Potrivit unei cercetari in care au fost implicati 1.338 de pacienti cu cancer de prostata, un consum ridicat de broccoli si alte legume din clasa cruciferelor poate fi asociat cu o reducere a riscului de dezvoltare a cancerului agresiv de prostata.

Mai mult, un studiu coordonat de Scoala Universitara de Medicina John Hopkins a indicat faptul ca sulforafanul inhiba bateria helicobacter pylori, principala cauza a infectiilor gastrice. Despre aceste infectii se stie ca provoaca gastritele si ulcerele si cresc riscul de aparitie a cancerului gastric.

Protejeaza vederea
Un raport al Scolii Harvard de Sanatate Publica din Boston a aratat ca o dieta in care sunt incluse broccoli si spanac e asociata unui risc mai scazut de a dezvolta cataracta, iar asta datorita luteinei si zeaxantinei, doua carotenoide. Nici un tesut din corpul uman nu are o cantitate mai mare de luteina decat retina. Similar, macula are o concentratie mare de zeaxantina.

Actiune benefica pentru inima
Deocamdata nu se stie clad ce efecte are consumul de broccoli asupra sanatatii, cercetarile fiind in derulare. Pana acum s-a facut o legatura directa intre riscul scazut de atac de cord sau infarct si consumul de broccoli si glucorafanin. Se stie sigur, insa, ca broccoli scade nivelul de colesterol.

Detoxifiere
Aceasta leguma este ideala si atunci vine vorba de detoxifierea corpului. Glucorafanin, gluconasturtiian si glucobrassicin, iata trei fitonutrienti glucosinolati care se gasesc intr-o combinatie speciala in broccoli. Acest trio ajuta in procesul de detoxifiere a corpului, incluzand activarea, neutralizarea si eliminarea impuritatilor.

Autor:  Alina Tibichi