Site coolinaria.ro

Mancare sanatoasa pentru copii


Mancare sanatoasa pentru copii Pentru a sti sa aiba grija de ei, copiii trebuie invatati de mici cum sa se alimenteze. La inceput este mai dificil, intrucat nu sunt obisnuiti cu diverse arome, gusturi. Dar daca stii cum sa combini alimentele, atunci sigur mai tarziu nu vei intampina probleme. Primele dati, pentru bebelusi sunt ideale piureurile. Iata cateva exemple:

De mere. Pune 2 mere cojite si feliate la foc cu 2 linguri de apa, timp de 10 minute, si lasa-le timp de 10 minute, apoi trece-le prin blender.
De broccoli. Pregateste la aburi buchetelele de broccoli in jur de 8 minute, iar apoi mixeaza-le cu 2 linguri de apa, pana cand prind o textura cremoasa.
De morcovi. Se fierb 2 morcovi, apoi se dau prin blender, cu 2 linguri de apa.
De pere. Tine pe foc 2 pere cu 2 linguri de apa, in jur de 20 de minute. Dupa aceea mixeaza-le bine.
De dovleac. Dupa ce cureti dovleacul de coaja si seminte taie-l mai mare si pune-l la aburi timp de 12 minute. Apoi trece-l prin mixer.
De zucchini. Trebuie pus la aburi cam 7 minute.

Combinatii de arome
Ai pregatit baza piurelui? Uite ce combinatii poti face:
- mar si pere: 2 linguri piure de mar + 1 lingura piure de pere;
- morcov, mar si broccoli: 2 linguri piure de morcovi + 1 lingura piure de mar + 1 lingura piure de broccoli;
- dovleac si morcovi: 2 linguri de piure de dovleac + 1 lingura piure de morcovi;
- zucchini, mar si morcov: 2 linguri de piure de zucchini + 1 lingura piure de mar + 1 lingura piure de morcov.

Cum se pastreaza piureul
Cea mai indicata modalitate de a depozita piureul este sa-l pui intr-o forma de gheata. Umpli fiecare spatiu cu piure, apesi usor pentru a elimina bulele de aer, apoi pui recipientul intr-o punga inchisa ermetic si bagi la inghetat. Odata inghetate, scoti cubuletele de piure si le pui in punga inchisa etans. Astfel, de fiecare data vei lua din frigider atat cat iti trebuie.

5 gustari pentru copii mici
Odata cu varsta, usor-usor, si dieta copiilor trebuie diversificata. Daca esti in pana de idei, iata ce ai putea pregati:
- mini briose. Sunt ideale ca mici gustari, atunci cand nu avem timp sa mancam, pentru pachetele de gradinita / scoala ale celor mici. Incearca: briose cu pere si nuci; morcovi si zucchini etc.
- pateuri. Din peste, carne de pui si de vita se pot pregati niste pateuri delicioase.
- clatite. Calde, pufoase si usor de facut, ele sunt o gustare la care viseaza multi dintre noi. Sunt absolute delicioase cu banana, diverse dulceturi etc.
- smoothie. Mixeaza bine intr-un blender iaurt, suc proaspat si lapte.
- painita cu fructe. Din banane, stafide si alte fructe date prin blender se pot pregati niste painite gustoase si nutritive.

Pachet pentru scoala
Nu stii cu ce sa-ti mai ademenesti copilul ca sa manance pachetul pe care i-l pui in fiecare dimineata in geanta, inainte de a pleca la scoala? Poate nu e vorba de ingrediente, ci de modul de prezentare. Spre exemplu, in loc de forma banala a unui sandvis, ai putea incerca sa decupezi painea cu ajutorul unei forme speciale de feliat. Pachetelul sub forma de inima sau floare parca va fi mai gustos, dar, cu siguranta, mai atractiv.

Stim cu totii ca sunca mai lasa un pic de apa. Pentru ca painea sa nu se mai inmoaie din cauza asta, impacheteaza feliile de sunca in foi de salata verde, apoi introdu-le in paine. Daca nu ai prin casa salata verde, atunci unge cu putin unt painea inainte de a pregati pachetelul.

Iata si cateva idei de sandvisuri gustoase:
- ton, branza ricotta, boabe de porumb si branza;
- pui fript, avocado si maioneza;
- hummus (naut zdrobit, zeama de lamaie, ulei) si legume prajite;
- sunca, branza si crema din boabe de porumb;
- sunca, avocado si salata verde;
- carne de vita, muraturi si salata verde;
- crema de branza, ton, castravete si morcov;
- avocado, rosii si fasole verde;
- banana si miere de albine;
- oua, maioneza si salata verde.

Autor:  Alina Tibichi