Site coolinaria.ro

Cand e bine sa mancam fructe


Cand e bine sa mancam fructe Fructele sunt o parte esentiala din dieta oricarui om, insa multe persoane au dubii in ceea ce priveste momentul in care trebuie consumate: inainte sau dupa masa.

In primul rand, este clar faptul ca fructele nu trebuie sa lipseasca deloc de pe nici o masa, datorita numeroaselor beneficii. Cea mai mare cantitate de vitamina A de care are nevoie corpul uman provine din fructe, la fel si vitamina C, care favorizeaza asimilarea fosforului, a fierului si a calciului. Cat priveste caloriile, nivelul acestora este mai mic datorita continutului ridicat de apa. In plus, fructele contin si fructoza, o forma de zahar pe care corpul o transforma in glucoza si energie.

Continutul nutritional difera de la un fruct la altul. Ciresele, spre exemplu, ne imbunatatesc starea de spirit si sunt un bun antioxidant. Strugurii sunt recomandati persoanelor cu anemie si celor care au tensiune prea mare, iar bananele si pepenele rosu asigura functionarea sistemului muscular.

Referitor la consumul de fructe, exista semne de intrebare cu privire la momentul in care acestea trebuie mancate. Ceea ce se stie sigur e faptul ca trebuie sa consumam intre 3 si 5 felii in fiecare zi. Pe de alta parte, desi se spune ca fructele trebuie consumate tot timpul anului, vara e foarte important pepenele rosu. Si nu neaparat datorita mineralelor, vitaminelor, antioxidantilor si fibrelor, ci si a cantitatii de apa.

Cum consumam fructele?
Ca desert. Unele persoane considera ca fructele trebuie mancate numai la desert, altele, in schimb, spun ca tocmai atunci e cel mai neindicat moment. Nici una din variante nu este total adevarata. In primul rand, fructele trebuie mancate ori de cate ori dorim, dar e adevarat ca pot ingreuna digerarea. Daca avem de ales intre o budinca si un fruct, e mai bine sa optam pentru varianta a doua, intrucat are mai putine calorii, iar acidul din fruct curata cavitatea bucala.

Ca mic-dejun si intre mese. A incepe ziua cu un fruct nu este o idee rea. Putem pregati sucuri, smoothie si chiar salate. Desi este bun si sucul, trebuie sa tinem cont de faptul ca fructul intreg are mai multe fibre. Prin prelucrare si transformare, acestea se pierd (coaja avand cea mai mare parte din fibre). Daca mananci fructe pe stomacul gol, dimineata, diminuezi starile de balonare, incarcarea excesiva a stomacului si iti asiguri un tranzit intestinal optim. Acest lucru nu este indicat persoanelor care au probleme cu stomacul intrucat aciditatea poate irita tubul digestiv.
Chiar si intre mese putem opta pentru fructe, in principal la 2-3 ore dupa micul-dejun si dupa-amiaza, intrucat constituie o resursa ce potoleste foamea si ne opreste din a manca mai mult decat dorim.

Inainte de masa. Fructele pot fi consumate si inainte de o masa, pentru a favoriza digestia, dar e important sa nu le amestecam cu alte produse alimentare, pentru a nu produce gaze.

Autor:  Alina Tibichi