Site coolinaria.ro

Importanta caloriilor


Importanta caloriilor Caloriile reprezinta unitatea de masura a energiei degajate de alimente in corpul uman. Ele au un aport esential pentru: mentinerea temperaturii corporale la 37 grade Celsius, digestie, circulatia sangvina, respiratie, bataile inimii etc. Denumirea de calorie isi are originea in termenul latinesc calor, care inseamna caldura. Chiar daca oamenii de stiinta folosesc joule-ul ca unitate de masura a energiei, caloria continua sa fie utilizata atunci cand vorbim de energia obtinuta din mancare.

Procesul de descompunere a alimentelor pentru obtinerea energiei necesare functiilor vitale se numeste metabolism. Accelerarea lui, adica o crestere a activitatii fizice, inseamna un necesar mai mare de calorii.

O calorie este echivalenta cu energia folosita la cresterea temperaturii unui litru de apa cu un grad Celsius. Caloriile sunt furnizate de grasimi, proteine si carbohidrati. Proteinele reprezinta elementul de baza pentru muschi, hormoni, enzime etc., carbohidratii elibereaza energie, iar grasimile protejeaza termic, intervin in procesul de sinteza a hormonilor si ajuta la transportul vitaminelor liposolubile.

Un gram de carbohidrati inseamna 4 calorii, adica un gram de proteine. Un gram de grasimi este dublul a 9 calorii. Consumul de prea multe calorii nu e sanatos intrucat nu avem cum sa folosim toata energia stocata in alimente.

Secretul unei cure de slabire care sa dea rezultat consta in consumarea a mai putine calorii decat ardem.

De cate calorii avem nevoie?
Necesarul zilnic de calorii al corpului uman difera in functie de o suma de factori. Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa avem in vedere criterii precum varsta, sex si stil de viata (active, pasiv). In general, elevii de gimnaziu au nevoie de 2200-2700 kcal/zi, iar tinerii si adultii cu activitate fizica intensa, de 2.100-2800 kcal/zi.

Importanta caloriilor in scaderea in greutate
Vrei sa mananci mai mult, dar sa iei mai putine calorii in greutate? Secretul consta in alegerea alimentelor care sunt sarace in calorii. Fructele, legumele, semintele coapte etc. sunt exemple de produse cu putine calorii, dar care furnizeaza aportul necesar de apa si fibre. Pe de alta parte, alimentele cu mai putina apa contine mult mai multe calorii. Asadar, trebuie sa alegem produse care au un continut bogat in apa si fibre, intrucat ajuta la pierderea kilogramelor in plus fara a simti senzatia de foame.

Potrivit unui studiu al Universitatii Pennsylvania, din Statele Unite ale Americii, persoanele care mananca o salata mare, cu putine calorii, inainte de masa, simt o senzatie de satietate mai mare si nu mai mananca asa mult in timpul mesei propriu-zise. In schimb, cele care opteaza pentru o salata mica, bogata in calorii, consuma chiar cu 8 procene mai mult in timpul pranzului sau cinei. Studiul arata, asadar, ca alimentele cu putine calorii, precum salata si supele, consumate inainte de mesele principale, reprezinta o strategie buna pentru pierderea kilogramelor in plus.

Pentru a avea o dieta saraca in calorii, dar care sa ne furnizeze tot ceea ce ne trebuie zi de zi, avem la dispozitie trei optiuni: sa includem fructe in salate, sa punem legume in supe, pizza si sa optam pentru paine din grau integral. Un studiu realizat pe parcursul a 8 ani a dezvaluit faptul ca 27.000 de barbati care au mancat produse din grau integral au slabit. Graul integral contine mai multe fibre decat cel fermentat si are mai putine calorii.

Satietatea
Satietatea e acea senzatie de la sfarsitul unei mese cand simtim ca am mancat suficient. Apa si fibrele din alimente ne dau senzatia de satietate. Fructele, legumele, cerealele gatite, orezul maro ne satisfac foamea. Un pahar de apa baut inainte de masa nu ne va ajuta la fel de mult precum apa din mancaruri. Cand e amestecata cu produse sarace in calorii, apa dilueaza caloriile.

Iata cateva alimente cu putine calorii:
1. Carne slaba. Un sandvis cu carne slaba si putin mustar sau maioneza fara calorii iti este suficient timp de cateva ore, pana la urmatoarea masa.
2. Batoane cu nuci si seminte.
3. Branza de vaci. Cateva sute de grame de branza inseamna in jur de 80 de calorii.
4. Iaurt slab.
5. Popcorn.
6. Tulpina de patrunjel.
Nutrientii relaxeaza tesuturile arteriale, imbunatatesc fluxul sanguin si scad presiunea sangelui.
7. Ceai verde, neindulcit. Antioxidantul ECGC ajuta la arderea mai rapida a caloriilor si reduce riscul de dezvoltare a mai multor tipuri de cancer. Potrivit unor studii, consumul zilnic a 2-4 cani de ceai inseamna pierderea a aproximativ 50 de calorii.
8. Macris. Este bogat in vitaminele A, C si K. Consumul zilnic de macris creste numarul antioxidantilor care lupta impotriva cancerului, si anume luteina si betacarotenul.
9. Spanac. Este bogat in calciu, fosfor, vitamina K si hormoni care ajuta la refacerea mai rapida a tesuturilor. 10. Kiwi. Se remarca prin continut insemnat de vitaminele C si E. Pentru a profita la maximum de beneficiile fructului, acesta trebuie consumat cu tot cu coaja.
11. Sfecla mangold. Destul de asemanatoare cu sfecla obisnuita, ea ofera un aport important de 16 vitamine si nutrienti.
12. Gogosari. In aproximativ 150 grame de gogosari se gaseste mai multa vitamina C decat intr-o portocala, spre exemplu. Aceasta leguma mai contine fibre, proteine si vitamina A.
13. Varza chinezeasca.
14. Ciuperci.
Fiecare ciuperca mai mica are, in general, doua calorii. Gatite cu vin rosu, absorb resveratrolul, un antioxidant important.
15. Creveti. Contin: proteine, seleniu, vitamina D, Omega 3. 16 creveti inseamna mai putine calorii decat aproximativ 100 g de piept de pui.
16. Scoici. Au jumatate din caloriile unei felii de biftec si un aport esential de seleniu si vitamina B12.
17. Platica este un sortiment de peste alb cu foarte putine calorii. Furnizeaza cantitatea necesara de seleniu si vitamina B12 si, in plus, este mai ieftin decat alte soiuri de peste.

Autor:  Alina Tibichi