Site coolinaria.ro

Lactatele nu sunt neaparat sursa optima de calciu


Lactatele nu sunt neaparat sursa optima de calciu Calciul este un mineral important pentru buna functionare a organismului fiind folosit la cresterea si intretinerea oaselor si a danturii, precum si de catre sistemul nervos si cel circulator. 99 de procente din calciul continut de corpul uman este stocat in oase si dinti si doar 1 procent se foloseste in procesele care au loc in sange si in tesuturi.

Ne procuram necesarul de calciu din alimente care il contin din abundenta sau apeland la suplimente alimentare cu continut bogat de calciu. Atunci cand nu reusim sa oferim necesarul de calciu pentru ca organismul sa functioneze bine acesta va apela la rezerva de calciu din oase, dar in asemenea situatii refacerea depozitului de calciu din oase nu se va putea realiza doar printr-un aport mai mare de calciu care sa restabileasca rezerva initiala.

Produsele lactate sunt considerate in general ca cea mai buna sursa de calciu sau chiar singura sursa eficienta de obtinere a acestui mineral vital. Dar descoperiri de data recenta arata ca uneori surplusul de calciu poate fi daunator favorizand cancerul de prostata si cel ovarian si se recomanda punerea accentului pe surse alternative de calciu precum sunt zarzavaturile si legumele, in special cele cu bob. In plus, se stie ca produsele lactate pot fi uneori bogate in grasimi si vitamina A, iar acestea pot dauna sanatatii daca sunt asimilate in exces.

Statisticile arata ca in prezent exista un numar mare de persoane care nu tolereaza bine laptele si produsele din lapte deoarece prezinta intoleranta la lactoza, evita alimentele bogate in grasimi sau sunt predispusi genetic la cancerul de prostata sau cel ovarian. Acestia pot totusi obtine necesarul de calciu din salate proaspete, spanac, asparagus, mazare, fasole, broccoli, varza, morcovi, telina, porumb dulce, castraveti, vinete, laptuci, ciuperci, ceapa, masline, patrunjel, ardei gras, rosii si chiar muraturi. Lista este mult mai lunga insa iata ca exista exemple suficiente pentru a nu dispera atunci cand nu toleram bine sau nu dorim sa consumam produsele lactate.

Pe piata alimentara mai sunt puse la dispozitia consumatorilor si bauturi racoritoare sau energizante fortificate cu calciu precum si o mare varietate de produse din soia si acestea utile ca alternativa atunci cand vrem sa evitam produsele lactate. In privinta suplimentelor alimentare cu calciu e bine de stiut ca in special barbatii trebuie sa recurga cat mai putin la aceasta formula din cauza riscului contractarii cancerului de prostata, dar daca se apeleaza si la tabletele de calciu atunci limitati doza zilnica la cel mult 500 miligrame pe zi.

Autor:  Lucia Mihailescu