Site coolinaria.ro

Zmeura - beneficii si sfaturi pentru gatit


Zmeura - beneficii si sfaturi pentru gatit Vara este anotimpul cel mai bogat in fructe. Cirese, nectarine, piersici, caise, afine, coacaze, zmeura, iata cate surse de vitamine si minerale gasim in piete si supermarketuri. Pentru a profita cat mai mult de ele, e important sa stim cateva informatii.

Spre exemplu, zmeura impiedica aparitia si dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor in corpul nostru. Totul se datoreaza acidului elagic, un fitonutrient care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi, protejandu-ne celulele. Potrivit unui studiu in domeniu, e posibil ca zmeura sa aiba si proprietati anti-canceroase.

Un raport intocmit in Olanda a aratat ca zmeura are aproape cu 50% mai multe proprietati antioxidante decat capsunile, de trei ori mai mult decat kiwi si de 10 ori mai mult decat rosiile.
In zmeura gasim: vitamine din complexul B, vitamina C, mangan, magneziu, potasiu, fibre dietetice etc.

Selectie
Pe piata, in general, gasim zmeura de culoare rosu-roz, dar, de fapt, sunt si sortimente de culoare neagra, portocalie, galbena si chiar alba.

Intrucat zmeura face parte din categoria produselor foarte perisabile, ea trebuie cumparata cu o zi, maxim doua, inainte de a fi consumata. Atunci cand alegem zmeura, e important ca aceasta sa fie mai tare, sa aiba o forma bine definita, iar culoarea ei sa fie cat mai puternica. Trebuie evitata zmeura moale si mucegaita. Daca o luam pre-ambalata, e bine sa o verificam pentru a vedea daca e sau nu strivita.

Depozitare
Inainte de a fi pusa in frigider, trebuie indepartate eventualele bobite mucegaite. In cazul in care o cumparati la cutie, atunci tot in acelasi recipient trebuie pusa. Daca nu, intindeti niste servetele absorbante pe un platou, puneti zmeura pe ele si acoperiti-le cu folie alimentara. Se vor mentine proaspete cam 1-2 zile. In nici un caz nu trebuie tinute la temperatura camerei sau expuse la soare prea mult timp, intrucat se vor altera.

Zmeura poate fi si inghetata. Prima data trebuie spalata, dar nu sub jet de apa puternic, pentru a-si pastra forma, si uscata cu prosoape de bucatarie. Apoi trebuie pusa pe o tava si bagata in congelator. Dupa ce a inghetat, se depoziteaza intr-o punga de plastic si se baga iarasi in congelator. Va rezista asa pana la un an. Pentru a-si mentine culoarea, e necesar sa adaugam putina zeama de lamaie.

Servire
Iata cateva idei despre cum putem manca zmeura:
- la micul dejun. Amestecati zmeura cu pasat de ovaz si mei;
- zmeura in combinatie cu otet balsamic;
- amesteca zmeura cu iaurt, miere de albine si frunze de menta. Se poate manca simplu sau ca topping pentru vafe si clatite;
- sub forma de gem.

Autor:  Alina Tibichi