Site coolinaria.ro

Fertilitatea la femei poate fi stimulata puternic si printr-o alimentatie corecta!


Fertilitatea la femei poate fi stimulata puternic si printr-o alimentatie corecta! Neglijata pentru perioade lungi de vreme, dintr-un sentiment al pudorii prost inteles, alimentatia pentru cresterea fertilitatii are implicatii benefice asupra organismului uman, care depasesc cu mult dorinta de a avea un bebelus, persoanele care ii acorda atentia cuvenita pe tot parcursul vietii lor fiind in egala masura si persoane aflate la un nivel ideal al sanatatii lor generale.

O alimentatie prietenoasa fertilitatii va fi in acelasi timp si o alimentatia care poate stimula puternic sistemul imunitar, pe aceasta cale fiind prevenite nu doar lipsa de fertilitate, dar si foarte multe boli care mai apar ca rezultat al unor obiceiuri alimentare gresite.

Dieta pentru fertilitate permite o mare diversitate in plan alimentar si nu incurajeaza deloc consumul de alimente procesate, de grasimi saturate ori de sare si zahar, cam toate principiile alimentatiei stiintifice regasindu-se si aici din preaplin.

Consumul de alcool, consumul excesiv de cafea, fumatul si alte obiceiuri nesanatoase nu se impaca deloc bine cu o dieta pentru fertilitate, moderatia in acest sens impunandu-se de la sine si aducand efecte pozitive inclusiv pentru starea generala de sanatate.

Detoxifierea corecta a organismului este, deloc surprinzator, una dintre primele etape ale unei diete pentru fertilitate, toxinele afectand serios si sistemul de reproducere la fel ca multe alte procese din organismul uman. Detoxifierea se realizeaza prin metodele alimentare clasice, respectiv consum marit de apa si alte lichide, sucuri de fructe, plante si condimente diverse si perioade moderate de post, cu accent pe o alimentatie de tip vegetarian.

O alta componenta majora a dietelor pentru fertilitate o reprezinta si controlul mai strict al greutatii corporale, fiind foarte important pentru persoanele supraponderale sau pentru cele cu greutate prea mica sa atinga un echilibru necesar atat fertilizarii propriu-zise cat si ducerii sarcinii la bun sfarsit.

In plan alimentar, dieta pentru fertilitate include obligatoriu toate nutrimentele necesare oricarei femei pentru a se bucura de o stare crescuta de bine, aici putand fi amintite acidul folic, fierul si calciul, grasimile mononesaturate, acizii grasi prezenti atat in peste cat si in iaurt si seminte si fructele nucifere, alimentele bogate in zinc, vitaminele din gama B, vitaminele A, C si E sau vitamina D.

O atentie mai mare trebuie acordata surselor din care se procura carnea de peste si/sau unele fructe de mare, o parte dintre produsele de pe piata putand sa contina si mercur sau alte toxine deloc favorabile fertilitatii si sanatatii in general. Pestele de asemenea trebuie consumat doar gatit la cuptor sau fiert si foarte rar prajit.

Anumite produse alimentare au un efect devastator asupra fertilitatii, afectand in egala masura si alte procese vitale ale organismului, in mod special grasimile hidrogenate si cam toate celelalte produse alimentare procesate trebuind evitate constant pentru a nu se inregistra si unele aspecte negative la o dieta pentru fertilitate.

Prin adoptarea unor masuri contraceptive sigure si eficiente, orice femeie poate practic sa opteze pentru o astfel de dieta de fertilitate, grija fata de propriul sistem de reproducere reflectandu-se ideal in intregul organism si obtinandu-se astfel mari beneficii pentru sanatate.

De evitat sunt cu tarie pilulele contraceptive si orice alta metoda care presupune o actiune directa asupra proceselor din organism, mai sigure pentru sanatate fiind metodele mecanice de contraceptie, care previn sarcina fara a interfera cu activitatea la nivel metabolic si hormonal.

Chiar si daca nu se doreste pe moment o sarcina, un accent suplimentar pus si pe o alimentatie pentru fertilitate va incuraja organismul sa functioneze la un nivel optim de sanatate, alternativa fiind complet de evitat, respectiv mentinerea obiceiurilor alimentare gresite, consumul crescut de alcool si cafea, consumul scazut de apa si aportul crescut de zahar si grasimi saturate si hidrogenate la dieta.

Autor:  Lucia Mihailescu